Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. srpnja 2011.

U Slatini održano predstavljanje programa „Pomoć u kući – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom“

Udruga osoba s invaliditetom Slatina, u svojim je prostorima u zgradi Centra nevladinih udruga predstavila trogodišnji program ”Pomoć u kući – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom”.

Na konferenciji za novinare program je predstavila Anđelka Zelenko predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina. Nakon što je pozdravila goste osvrnula se na ulogu Udruge u županiji kao i na sam broj osoba s invaliditetom u županiji (ukupno 2 700 od toga čak 250 osoba s teškim oštećenjima) koji u konačnici iziskuje potrebu za realiziranjem ovakvih projekata kao što je program ” Pomoć u kući”.

Program ”Pomoć u kući” zamišljen je kao oblik izvaninstitucionalne socijalne usluge u cilju što neovisnijeg življenja osoba s invaliditetom svih životnih dobi i povećanje njihove socijalne uključenosti u život zajednice te prevenciji ili odgodi institucionalizacije.

Usluga će krajnjim korisnicima biti pružena u njihovom domu s ciljem povećanja mogućnosti i želje za ostankom u vlastitu domu i okruženju a provodit će se na području Slatine i pet općina (Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Voćin) koje će i surađivati u programu, kako u odabiru korisnika i praćenju provođenja, a tako i kao sufinancijeri u programu. Svaka općina godišnje će program sufinancirati sa po 15 000 kuna, odnosno 45 000 za sve tri godine trajanja programa. Najveći dio programa financirat će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u iznosu od 1 700 000 kuna, za prvu godinu odobreno je 570 000 kuna. Grad Slatina sufinancirat će program s 90 000, odnosno 30 000 godišnje. Osim kao financijer programa Grad Slatina je uz Centar za socijalnu skrb Slatina i Hrvatski Zavod za zapošljavanje – Područnu službu Virovitica i partner u ovom programu.

”Pomoć u kući – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom”Posebnost ovog programa je u tome što će Udruga zaposliti 7 žena i to iz teže zapošljive skupine žena iznad 40 godina starosti, iz svake općine po jednu i dvije iz Grada Slatine koje će se za potrebe provođenja programa educirati za pomoć osobama s invaliditetom u njihovom domu.

Što je najvažnije korisnika programa bit će brojkom 84 od toga Grad Slatina imat će 24 osobe u programu, a pet općina participirat će svaka sa po 12 osoba, tako da će u konačnici sedam žena pružati pomoć u kući za 84 korisnika programa po katalogu usluga dva do tri puta tjedno – ukupno tri sata po korisniku.

Osim načelnika općina, predstavnica Centra za socijalnu skrb Slatina i HZZ-a – područne službe Virovitica te članova predsjedništva Udruge osoba s invaliditetom Slatina na konferenciji je ispred Grada Slatine, partnera i sufinancijera programa, sudjelovao i Ivan Roštaš slatinski gradonačelnik ne skrivajući zadovoljstvo novim hvalevrijednim partnerstvom Slatine i požrtvovne Udruge iz Slatine. (www.radioslatina.hr)

 

Share Button