Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. kolovoza 2011.

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. brigade, obilježena dvadeseta obljetnice osnivanja Zbora narodne garde u Slatini

Povodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnivanja Zbora narodne garde u Slatini, trinaest ratnika, na čelu sa zapovjednikom Ivanom Roštatem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. brigade u Slatini. Naime, nakon napada na policijsku postaju Slatina trinaest se Slatinčana na čelu sa prvim zapovjednikom Ivanom Roštašom odlučilo hrabro stati u obranu svoga grada. Tim danom, 5.kolovoza 1991, osnivanjem Zbora narodne garde Slatina zvanično je počela obrana Slatine. Darko Bauer, Marko Bilandžija, Mato Bubaš, Marko Dunković, Branimir Gaća, Stjepan Gal, Zlatko Kiš, Goran Koštić, Željko Peterfaj, Siniša Rabić, Josip Šikić, Pavel Šoltić i Josip Vaclavek imena su 13 ratnika i njihovog zapovjednika Ivana Roštaša koji su prvi stali u obranu grada Slatine.

Tim povodom ista se je družina ponovno okupila ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade kako bi polaganjem vijenca odala počast i obnovila sjećanja na svoje kolege i suborce koji su život položili za našu domovinu. Jedan od trinaestorice ratnika i jedan od osnivača Zbora narodne garde Stjepan Gal prisjetio se kako je to izgledalo tog 5.kolovoza 1991. godine.

– Nakon napada na policijsku postaju idućeg dana nas trinaestorica i zapovjednik Roštaš okupili smo se ispred zgrade policije gdje smo zadužili oružje. Od uniforme dobili smo samo kapu šiltericu. Tako je i službeno osnovan Zbor narodne garde Slatina.”. (www.radioslatina.hr)

 

Share Button