Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. kolovoza 2011.

Program središnjeg slavlja Godine Gospe Voćinske u prigodi ponovne izgradnje i posvete crkve i Svetišta u Voćinu

U nedjelju, 21. kolovoza 2011. održat će se u Voćinu središnje slavlje Godine Gospe Voćinske, koja je proglašena prigodom ponovne izgradnje i posvete crkve i Svetišta u Voćinu. Naime, u subotu, 20. kolovoza kreću hodočasnici pješaci iz Posavine, iz župe Davor i novokapelačkog kraja, koji će se zajedno s drugim pješacima naći u Požegi u crkvi sv. Lovre u 14,00 sati te nakon blagoslova, predvođeni Marijanom Pavelićem, župnim vikarom iz župe sv. Terezije u Požegi, nastaviti pješice put do Stražemana. Ondje će prenoćiti, zahvaljujući gostoljubivosti tamošnjih vjernika. U nedjelju, 21. kolovoza u 5,00 sati u Stražemanu će se okupiti svi koji pješice žele toga dana hoodčastiti u Voćin, te će prolazeći lijepim krajolicima Parka prirode i geoparka Papuk u molitvi i pjesmi oko 16,00 sati stići u Voćin, gdje će prvi puta moći u obnovljenoj crkvi i Svetištu na zavjetni način obaviti pobožnost. Od 16,00 sati na oltaru crkve na otvorenom bit će postavljena slika Gospe Voćinske i započet će program priprave za središnje euharistijsko slavlje u 18,30 sati. U predprogramu pod vodstvom stalnog đakona Zdravka Ticla molit će se i pjevati pjesme koje od davnine upotrebljavaju hodočasnici Voćinskoj Gospi. Za vrijeme pobožnosti veći broj svećenika bit će na raspolaganju vjernicima za sakrament svete ispovijedi.

Euharistijsko slavlje predvodi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit s kojim će koncelebrirati Antun Škvorčević, domaći biskup; Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije; Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit riječki; Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski; Franjo Komarica, biskup banjalučki; Ivan Penzeš, biskup subotički; Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj; Ivan Milovan, biskup porečki i pulski; Josip Mrzljak, biskup varaždinski; Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski; Nikola Kekić, vladika križevački; Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački; Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini; Đuro Hranić, pomoćni đakovačko-osječki biskup. Uz spomenute biskupe bit će i delegati onih dijecezanskih biskupa koji su spriječeni sudjelovati na slavlju. Među njima je Eduard Španović, generalni vikar srijemski, delegat biskupa Đure Gašparovića; Petar Palić, generalni vikar dubrovački, delegat biskupa Mate Uzinića; Don Ante Luburić, kancelar mostarski, delegat mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića. Delegat slavonskog episkopa Save Jurića je protojerej stavrofor, g. Žarko Uskoković, paroh slatinski i voćinski te jerej g. Dragan Gaćeša, iz eparhijske uprave u Pakracu.

Na početku euharistijskog slavlja bit će pročitana poruka pape Benedikta XVI. koju je ovom prigodom uputio preko svoga državnog tajnika, kardinala Tarcisija Bertonea. Nakon euharistijskog slavlja službom svjetla i hvala hodočasnici će iskazati odanost Isusovoj Majci, prisutnoj u Svetištu po povijesnoj slici Gospe Voćinske, koja će potom u procesiji proći središtem Voćina i biti postavljena u novoizgrađeno Svetište. Hodočasnici će moći prvi puta očitovati joj svoje poštovanje obilazeći oko njezina lika u svetištu crkve.

Prigodom posvete nove crkve u Voćinu i središnjeg slavlja Godine Gospe Voćinske Požeška biskupija izdala je više tiskovina, među kojima su vodiči za liturgijska slavlja, mali vodič kroz crkvu «Obnovljena crkva i Svetište Gospe Voćinske» te fotomonografija pod naslovom «Svetište Gospe Voćinske» iz pera biskupa Antuna Škvorčevića. Sve tiskovine mogu se nabaviti pri Biskupskom ordinarijatu u Požegi i voćinskom Svetištu, odnosno Župnom uredu u Voćinu. (www.pozeska-biskupija.com)

Share Button