Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. kolovoza 2011.

Projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju bioplina, toplinske i električne energije na području općine Crnac, bliži se početku konkretne realizacije

Projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju bioplina, toplinske i električne energije započet početkom prošle godine u suradnji Općine Crnac i njemačke tvrtke Bionardo, bliži se početku konkretne realizacije. Bionardo bi, prema prethodnim obećanjima u Crncu trebao graditi postrojenje snage dva megavata, a Općina mu je radi toga uz minimalnu naknadu dala pravo građenja na zemljištu površine 12 hektara na rok od 30 godina.

Predstavnik Bionarda za Hrvatsku, Josip Falčan, u pregovore je, prije izgradnje postrojenja, uključio i poljoprivrednike s područja Crnca, s ciljem stvaranja uvjeta koji će omogućiti osiguranje dovoljne količine sirovine za rad postrojenja. Po riječima načelnika, Mate Damjana, interes za takvu suradnju pokazalo je kroz razgovore s Falčanom već dvadesetak poljoprivrednika, a oni bi mogli osigurati proizvodnju potrebne biomase, uglavnom silažnog kukuruza, na oko 350 hektara, što je, kazao je Falčan, dovoljno za početni rad postrojenja.

Za proizvodnju i distribuciju proizvedene električne energije od dva megavata već je ostvarena i prethodna suglasnost Hrvatske elektroprivrede, a kada Bionardo potpiše ugovore s potencijalnim proizvođačima sirovine, ne postoji više zapreka za početak gradnje postrojenja, koje bi, najavljeno je iz Bionarda, moglo biti u funkciji na jesen iduće godine.

Kada to postrojenje profunkcionira, uslijedila bi druga faza realizacije projekta, izgradnjom plastenika i početkom plasteničke proizvodnje, koju bi Bionardo realizirao s nizozemskim partnerom. Vrijednost projekta izgradnje pogona za proizvodnju bioplina, toplinske i električne energije je 4,5 milijuna Eura. (www.radio-orahovica.com)

Share Button