Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. kolovoza 2011.

U Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova, održan središnji skup u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve

U Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova na području općine Suhopolje, održan je središnji skup u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve. Naime, Europski parlament proglasio je 23. kolovoza Sveeuropskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima u XX. stoljeću. Prema svjedočanstvima i na području Virovitičko-podravske županije dogodila su se masovna smaknuća, pa je tako središnji skup održan u Mrtvom jarku. Skup je održan uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac, gradonačelnika grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika općine Gradina Dražena Peića, načelnika općine Voćin Predraga Filića, predstavnika Policijske uprave Virovitičko-podravske županije, organizatore, članove Udruge hrvatski domobran Virovitica, predstavnika udruga proisteklih iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata, svjedoka tadašnjih događanja…Mrtvi jarak je mjesto koje se nekada zvalo Duboki jarak. No nakon, masovnih smaknuća hrvatskih zarobljenika 1945. godine, sudionika “Križnoga puta”, od strane komunističkih vlasti i partizanskih eskadrona smrti, prozvan je Mrtvi jarak, ime koje nosi i danas.

Na području Virovitičko-podravske županije, do sada je otkriveno 70 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova gdje je zakopano 4.165 žrtava toga vremena. Na području grada Virovitice otkrivene su masovne grobnice u Milanovcu (kod Kaže), u blizini današnje šećerane, na Đolti kod današnje Zapadne obilaznice, uz živicu kod Gradskog groblje te kod Šintarnice na kraju Bečke ulice gdje su prije neki dan također položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve koje su bez suđenja ubijene po završetku II. svjetskog rata na području grada Virovitice.

Načelnica Općine Suhopolje, Zlata Šljivac, u svojoj je pozdravnoj riječi pozvala mjerodavne da ispitaju ove zločine jer još uvijek postoje živi svjedoci ovih strašnih događaja kao i živi egzekutori koji bi za te događaje trebali odgovarati.

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, izrazio je žaljenje što se svaki pokušaj da se ovi i ovakvi zločini pokušaju istražiti i procesuirati nailaze nažalost na podsmjeh i navođenje tisuće razloga zbog kojih to ne treba učiniti.

– Vjerujem u ovu državu i nadam se da će se ovi strašni zločini znati procesuirati, a krvnici koji su ih počinili ili naredili osuditi – nedvosmislen je u svom govoru bio župan Tomislav Tolušić.

Na te dane, uspomene je evocirao i 87-godišnji Ante Slavić koji je prošao „Križni put“ opisavši te strašne dane i nemilosrdnost onih koji su nekoliko desetaka tisuća ljudi vodili od Slovenije preko Hrvatske do Vojvodine te ih uz put mučili i ubijali. Upozorio je da su mnogi od njih još živi pa bi im Hrvatska za te zločine trebala suditi i zločince osuditi.

Na kraju skupa, a nakon blagoslova, odana je počast kod Spomen obilježja poginulima kod Mrtvog jarka. Vijence su položili te svijeće zapalili, izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Općine Suhopolje, Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Virovitičko-podravske županije, Udruga hrvatski domobran iz Virovitice, Slatine i Orahovice, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Suhopolja, Udruga roditelja poginulih branitelja Općine Suhopolje, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje,… (rc, kt)

 

Share Button