Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. rujna 2011.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u Hrvatskom domu u Slatini održao je tribinu o ulasku Republike Hrvatske u EU – pod nazivom “Republika Hrvatska – 28. članica Europske unije”

Potpredsjednik u Vladi RH i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u Hrvatskom domu u Slatini održao je tribinu o ulasku Republike Hrvatske u EU – pod nazivom “Republika Hrvatska – 28. članica Europske unije”. Uz stotinjak posjetitelja na tribini su bili i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Robertino Repić. Govorivši o značaju važnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju potpredsjednik u Vladi RH i ministar Gordan Jandroković je istaknuo:

– Neulazak Hrvatske u Europsku Uniju značio bi ostanak s onima s kojima smo bili do 1990. godine, značio bi jače povezivanje zemalja bivše Jugoslavije, to je prirodna logika, to je logika razvijenog svijeta. Švicarska i Norveška to su dvije gotovo najbogatije zemlje na svijetu, Švicarska ima banke Norveška ima naftu, imaju BDP po glavi stanovnika višestruko veći nego što ga ima Hrvatska, imaju dobar zemljopisni položaj i da se mi nalazimo tamo gdje se nalaze oni možda bi i mi danas razgovarali treba li ući u Europsku Uniju ili ne treba…, ali ne, mi se nažalost nalazimo u nekom drugom okruženju, mi smo prošli što smo prošli u povijesti i mislim da nam je puno bolje biti dio svijeta kojem pripada Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Švedska, Belgija nego dio svijeta koji smo bili do 90-ih godina, pokazalo je to povijesno iskustvo. Zato i njima treba reći nemojte biti naivni nemojte otvarati vrata onima koji su protiv Hrvatske, dobro promislite, unutar Europske Unije Hrvatska itekako može zaštititi svoje interese svoj identitet i svoj suverenitet. Pogledajte danas zemlje članice EU, gledamo to kroz sport, nogomet, pa zar Španjolci, Nijemci, Talijani manje navijaju za svoje nacionalne timove nego što su to činili prije nego što su postali članice Europske Unije? Naravno da ne, i dalje su ponosni na svoju naciju i dalje navijaju za svoju naciju, ali puno bolje mogu zaštititi svoj nacionalni interes zato što su dio tog velikog mehanizma koji je najveće svjetsko tržište sa 500 milijuna ljudi koje je isto tako jedna snažna i u sigurnosnom smislu jedna jaka zajednica. Zemlje članice nisu ratovale od 1945 godine. Sve one zemlje koje su ušle 2004 godine ili kasnije Rumunjska i Bugarska imale su poboljšanje u životnom standardu svojih građana, imale su rast BDP-a, imale su rast plaća, zaposlenosti, rast stranih investicija…Zašto se to ne bi dogodilo ovdje ja zaista ne znam. Neki kažu doći će pa će nam sve pokupovati sve će nam uzeti. Međutim ja mislim da je to podcjenjivanje hrvatskog naroda, zašto bi netko ovdje došao i bio bolji od nas? Zašto mi ne bi išli i kupovali drugdje, u konačnici ima hrvatskih kompanija koje kupuju u drugim zemljama i u takve se treba ugledati. Svijet u kojem živimo je veliko tržište, to je jedan globalizirani prostor u kojem opstaju samo oni koji su najjači koji su najkonkurentniji. Bio u Europskoj uniji ili ne bio da bi odgovorio na te izazove i ti moraš biti konkurentan moraš biti snažan, moraš biti dobro obrazovan dobro educiran spreman za ekonomsku trku i borbu za vlastite gospodarske i ostale interese. Europska unija nam je okvir koji pruža bolje mogućnost da zaštitimo svoje interese i da bolje ostvarujemo svoje ekonomske interese.”

Na upit župana Tolušića kada će točno i tko će izvršiti potpisivanje sporazuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju ministar Jandroković je odgovorio:

– Tijelo koje se zove koreper, tu su svi veleposlanici zemalja članica, oni će usvojiti tekst ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji na engleskom jeziku. Nakon toga poljski premijer će donijeti taj tekst u Zagreb uručiti ga našoj premijerki Jadranki Kosor, a paralelno s tim će se tekst ugovora prevoditi na sve jezike zemalja članica pa tako i na hrvatski jezik jer važno je naglasiti da ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju hrvatski jezik postaje 24 službeni jezik Europske Unije. Krajem studenog europski parlament bi trebao dati pristanak na sadržaj tog pristupnog ugovora i nakon toga ćemo ga potpisati. U ovome trenutku još se uvijek ne zna kada i točno gdje će taj ugovor biti potpisan, govori se o kraju 11. Ili početku 12.mjeseca. Dakle potpisali mi ugovor prije ili poslije izbora potpisat će ga predsjednica Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor i to i u jednom i u drugom smislu i prije i poslije izbora kao pobjednici. Onda ide referendum zatim ratifikacija i 1.srpnja 2013. godine Hrvatska bi trebala postati punopravna članica Europske unije.” (www.radioslatina.hr)

Share Button