Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. rujna 2011.

Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Slatina i HUPS organizirali tribinu na kojoj je sudjelovao vijetnamski veteran John Blehm, autor knjige „Anđeo smrti“

Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a Slatina i HUPS Hrvatska udruga za sprječavanje suicida organiziralo su u slatinskom Hrvatskom domu tribinu pod nazivom „Vojni veteran i suicid“. Prisutnim gostima, mahom hrvatskim braniteljima, osim psihijatrice Elvire Koić obratio se i vijetnamski veteran John Blehm, autor knjige „Anđeo smrti“, govoreći o borbi tamošnjih veterana s PTSP-om. Naveo je da se u Vijetnamu borilo blizu 2.800.000 vojnika, međutim, godine 2000. registrirano ih je blizu 14 milijuna.

„Katkad smo imali po dvije bitke dnevno. Helikopterom bi nas premjestili s jednog mjesta na drugo te bi uslijedio novi sukob. Oko 58 tisuća imena zapisano je na memorijalnom zidu vijetnamskog rata. Ipak, mnogi ljudi ne znaju da je 112 tisuća vojnika počinilo samoubojstvo nakon povratka svojim kućama. Najnovije statistike govore kako dnevno dvadeset vojnika koji se vraćaju iz Iraka i Afganistana počine samoubojstvo.“

Blehm je ovakvoj statistici dodao i podatak da u zadnjih 14 godina, 390 vijetnamskih veterana umre dnevno, i to u prosječnoj dobi od 57 godina. Poštujući dosadašnji ritam, rekao je, zadnji će veteran vijetnamskog rata umrijeti do 2015. godine. Prisutnim braniteljima prikazao je svoju nekadašnju osobnost – bio je čovjek krajnje teške naravi. Još je za vrijeme rata, tijekom jedne bitke u kojoj je bio ranjen i obilno krvario, obećao Bogu da će mu biti vjeran ako mu spasi život. Ipak, kad je rat preživio – zaboravio je na to obećanje. Tri su propala braka posljedica njegove teške osobnosti, a u četvrtom mu također pomaže supruga. Utjehu je pronašao čitajući bibliju i pomažući ljudima. Poručio je oboljelima od PTSP-a u Hrvatskoj da svoje duše oslobode tereta i napišu ono što ih muči. Time će podijeliti tjeskobu, svoje obitelji poštedjeti daljnjih trauma i, s druge strane, dati prilog istinitoj povijesti. Pokazao je više knjiga koje su utjecale na njegov oporavak te najavio još jednu iduće godine. Novina je u tome da će mu i zainteresirani hrvatski branitelji moći proslijediti svoje priče o strahotama koje su prošli. Iz tog je razloga pripremio kratke pismene naputke za pisanje ratne priče.

Hrvatska je među zemljama koje imaju visoku stopu pokušaja samoubojstava, rekla je sinoć psihijatrica Elvira Koić tijekom izlaganja, a uzroci tome su različiti. Ipak, vrlo je čest uzrok takozvani istinski osjećaj usamljenosti koji osoba nije sama odabrala. Naglasila je kako iskustva pokazuju da su teška depresivna raspoloženja faze a ne trajne situacije te da svatko od nas ima misiju poticati druge na život i pozitivno ozračje. Žene su dvostruko sklonije samoubojstvima od muškaraca a muškarci su dvostruko uspješniji od žena u njegovom počinjenju. Uloga medija pri tome je također vrlo značajna – način izvješćivanja pojedinih izdavačkih kuća u nekim zemljama utjecao je na pojavnost pokušaja samoubojstava – u nekim slučajevima smanjio je taj broj za 70 posto. Na kraju je poručila da jedni drugima moramo pomagati u potrazi za ohrabrenjima – ističući onaj dio postupanja i osobnosti koji će nekome pomoći u borbi sa životnim poteškoćama. (www.radioslatina.hr)

 

Share Button