Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. studenoga 2011.

Predstavljanjem Orahovice kroz srednji vijek nastavljen je projekt „Rastimo zajedno uz kulturu, glazbu i sport“, u okviru IPA prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska

Predstavljanjem Orahovice kroz povijest, točnije kroz srednji vijek, počelo je dvodnevno druženje učenika orahovačke osnovne škole i učenika osnovne škole KITAIBEL PAL iz Harkanya, kojim realiziraju projekt „CMS together“, odnosno, „Rastimo zajedno uz kulturu, glazbu i sport“, u okviru IPA prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

Ravnateljica škole domaćina Maja Škraba i ravnatelj gostujuće škole iz Harkanja, Jozef Kisc, pozdravili su učenike i nastavnike sudionike programa, a potom su scenskim izričajem orahovački učenici kroz povijest od prvog spomena imena Orahovice 1228. godine, vodili prijatelje iz Harkanja. Obišli su povijesne i kulturne znamenitosti Orahovice i nazočili prijemu kojega je za njih upriličio gradonačelnik Josip Nemec, na kojem ih je upoznao radnim prostorom i poslovima koje obavlja u uredu kao gradonačelnik. Odgovarao je i na pitanja učenika o ulozi i radu gradonačelnika. Učenici nisu krili svoje oduševljenje boravkom u zgradi gradske uprave, a kazali su kako im je prvi put uopće, da razgovaraju s jednim gradonačelnikom.

Orahovački gradonačelnik poželio im je ugodan boravak u Orahovici i druženje s vršnjacima iz orahovačke osnovne škole, te kazao kako vjeruje da će neka prijateljstva sklopljena radom u ovom projektu dugo potrajati. Ravnatelj škole iz Harkanya zahvalio je gradonačelniku na srdačnom prijemu učenika i nastavnika, i kazao kako će im taj prijem ostati trajno u sjećanju. U školi je bila priređena srednjovjekovna večera, a aktivnosti su nastavljene i danas posjetom muzeju Slavonije i u Osijeku i osječkoj Tvrđi, te radom u likovnoj koloniji. Ravnatelj osnovne škole KITAIBEL PAL, Jozef Kisc, zajedničko provođenje projekta smatra „krunom“ dugogodišnjeg prijateljstva i međusobnih posjeta, a s radošću je najavio kako će već idućega mjeseca njegovi učenici i kolege nastavnici biti domaćini orahovačkoj osnovnoj školi. Realizacijom toga projekta kroz šest tematskih radionica za učenike i nastavnike, zajedničko putovanje i stručno usavršavanje učitelja, dvije će škole dobiti 127 tisuća Eura, orahovačka 60 posto, a škola iz Harkanja 40 posto ukupnog iznosa. Vrijednost projekta ogleda se i u kvalitetnoj suradnji dviju škola započetoj prije dvadesetak godina. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, razvojna agencija koju je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ove godine, u Šibeniku proglasilo za najuspješniju razvojnu agenciju u Hrvatskoj, kojoj je za IPA prekogranični program Mađarska – Hrvatska 2007-2013., prošlo 14 projekata. (www.radio-orahovica.com, kt)

Share Button