Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. studenoga 2011.

Učenici OŠ Eugena Kumičića Slatina posjetili Zavičajni muzej gdje su se upoznali s herojskom obranom grada Vukovara i vidjeli izložbu Slatinski kraj u Domovinskom ratu

Na „Dan sjećanja na Vukovar“ učenici predmetne nastave Osnovne škole Eugena Kumičića sa svojim nastavnicima povijesti, u Zavičajnom muzeju u Slatini poslušali su priču o herojskoj obrani Vukovara, te ju proživjeli kroz različite fotografije, reportaže i ostale dostupne povijesne izvore. Skupina starijih učenika posjetila je Zavičajni muzej Grada Slatine i izložbu „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ gdje je, između ostaloga, mogla pročitati i radove osnovnoškolaca nastalih u ratnim godinama – pisma generalima ili braniteljima nastalima u vrijeme u koje nije bilo moguće organizirati redovitu nastavu. Posebno emotivno bilo je izlaganje muzejskog tehničara Dragutina Bačmage koji je kao učesnik tih ratnih vremena mladim Slatinčanima vjerno prenio svjedočanstva vezana uz izložbu Slatinski kraj u Domovinskom ratu.

Kako se 20. studenog obilježavala obljetnica potpisivanja Konvencije o pravima djeteta, učenici su posebnu pozornost obratili na članak Konvencije koji govori o pravima djeteta kada su u pitanju oružani sukobi uz pažnju o dijelu koji govori o zaštiti djeteta od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloporaba, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja te se prisjetiti djece žrtava zlostavljanja, tako i obilježavajući Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenog. (www.radioslatina.hr)

 

Share Button