Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. siječnja 2012.

U mađarskom Villànyu održan sastanak s predstavnicima Orahovice i VIDRA-e, vezan uz kandidiranje zajedničkih projekta u okviru EU natječaja IPA CBC HU – HR 2007 – 2013

Gradonačelnik Grada Orahovice, Josip Nemec, njegovi suradnici i ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Sanja Bošnjak, gostovali su u mađarskom naselju Villàny, na poziv tamošnjeg gradonačelnika, Takàtsa Gyulaja. U „gradskoj kući“ održan je prvi neslužbeni sastanak na temu: međusobna suradnja i kandidiranje zajedničkih projekta u okviru prekogranične suradnje HU-HR, odnosno, trećeg poziva EU natječaja IPA CBC HU- HR 2007- 2013, koji je otvoren do 12. ožujka ove godine. Domaćini su goste iz Virovitičko-podravske županije upoznali sa svojim prijedlozima i strategijom turističkog razvoja Villànya, kao i sa bogatim iskustvom u izradi i realizaciji projekata financiranih iz EU fondova.

Prijedlog da Orahovica i Villàny zajedno sudjeluju na navedenom natječaju, prihvaćen je na zadovoljstvo obiju strana, uz stručno vodstvo i tumačenje smjernica za izradu projekata Sanje Bošnjak, te kratko izlaganje o planovima razvoja i tradicijskim vrijednostima Orahovice, od strane gradonačelnika Josipa Nemeca. Dogovorena je izrada dva projekta: jedan kao „tematski putovi kulturne baštine“ i drugi u okviru mjere „eko turizam“, na temu vinskih cesta. Za prvi projekt svaka strana pripremit će dokumentaciju za uređenje Doma kulture (u Orahovici zgrada bivšega kina), nositelj projekta- lider partner biti će Villàny, a ukupna vrijednost zajedničkog projekta je 400.000,00 eura. U drugom projektu – uređenje i obilježavanje vinskih cesta, Orahovica će biti lider partner i nakon što izradi aproksimativnu procjenu zahvata na ovu temu, detalji će se dogovoriti na sljedećem sastanku u Orahovici (maksimalni mogući iznos sredstava je 1. mil. EUR po projektu). Svaki partner odradit će dogovoreni dio na projektu, uz podršku i partnerstvo VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, što nesumnjivo jamči stručnu finalnu obradu i objedinjavanje projekta, prema zahtjevnoj proceduri EU natječaja. Po završetku sastanka, krenulo se u obilazak znamenitosti Villànya. (www.orahovica.hr)

Share Button