Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. veljače 2012.

Skupština Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije podijelila je priznanja za 2011. godinu, među laureatima je Orahovčanin Karl Šafer koji je dobio „Obrtnički zlatnik“

Na svojoj 3. sjednici Skupština Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije podijelila je priznanja za 2011. godinu. Među laureatima je Orahovčanin Karl Šafer, koji je dobio vrijedno priznanje Obrtnički zlatnik za doprinos u razvoju obrtništva i ugleda Komore za 27 godina neprekidnog obrtničkog rada.

Karl Šafer Orahovčanima je poznat kao vlasnik pogrebnog poduzeća Lar, ali obrtnik je bio i prije tog posla:

– Sve je počelo 3. prosinca 1984. godine, kada sam kupio prvi kamion i počeo se baviti autoprijevozničkim poslom. Potom sam prije Domovinskog rata, 1990. godine, otvorio prvu malu trgovinu s igračkama i cipelama u središtu Orahovice, a kada se ta vrsta obrta raširila, krenuo sam s pogrebnom opremom. I eto, prošlo je punih 27 godina, godina u kojima sam mnogo toga prošao – prisjeća se Karl.

Posao koji trenutno radi nije nimalo zahvalan, no Karl ga shvaća kao rutinu, ili kao svaki drugi posao jer treba živjeti i školovati djecu – sina Marija i kćerku Mariju, oboje na studiju. U vrijeme Domovinskog rata radio je s Hrvatskom vojskom, pomagao koliko je mogao. Danas je predsjednik orahovačkog Udruženja obrtnika, a dužnost je to koju obnaša već treći mandat ili ukupno 10 godina. Bio je dopredsjednik Područne obrtničke komore VPŽ-a, a danas je još i predsjednik ceha trgovaca područne Komore županije i član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.

Uz sve to, Šafer ima i pet hektara voćnjaka s kupinama, malinama, šljivama i lavandom, od kojih proizvodi gotovo sve što se može – od likera, vina do danas već njegovih posebno poznatih proizvoda od lavande. Kaže, ništa nije teško kad se ima volje raditi. – Puno se toga skupi odjednom, posebno ovaj posao vezan uz pogrebni obrt. Nikad ne znaš kada će te i gdje zvati. No, uz veliku pomoć i trud moje supruge Branke, te djece Marije i Marija, sve je mnogo lakše. Ovo priznanje mi puno znači, daje motiv za daljnji rad. Također, moram zahvaliti kolegama obrtnicima iz Orahovice s kojima godina surađujem jer ovo priznanje je i dio njih – zaključuje Karl Šafer. (www.virovitica.net, vg)

 

Share Button