Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. veljače 2012.

Prekogranična suradnje programa Europske unije – Zajedničkim projektima do razvoja Orahovice i Villanya

U sklopu zajedničkih projekata prekogranične suradnje programa Europske unije, u Orahovici je boravilo izaslanstvo mađarskog grada Villanya na čelu s gradonačelnikom Takàcsem Gyulajem. U maloj gradskoj vijećnici grada Orahovica održan je drugi radni sastanak na temu: međusobna suradnja i kandidiranje zajedničkih projekta u okviru prekogranične suradnje HU-HR, odnosno, trećeg poziva EU natječaja IPA CBC HU- HR 2007- 2013, koji je otvoren do 12. ožujka ove godine. Svaki partner odradit će dogovoreni dio na projektu, uz podršku i partnerstvo VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije“, što nesumnjivo jamči stručnu finalnu obradu i objedinjavanje projekta, prema zahtjevnoj proceduri EU natječaja. Orahovica i Villàny zajedno sudjeluju na navedenom natječaju, a dogovorena je izrada dva projekta: „Tematski putovi kulturne baštine“ i u okviru mjere „eko turizam“, na temu vinskih cesta.

Za prvi projekt svaka strana pripremila je dokumentaciju za uređenje Doma kulture (u Orahovici zgrada bivšega kina), nositelj projekta- lider partner biti će Villàny, a ukupna vrijednost zajedničkog projekta je 400.000,00 eura. Drugi projektu je uređenje i obilježavanje vinskih cesta u kojem je Orahovica lider partner. Na sastanku u Orahovici dogovoreni su svi detalji izrade potrebne dokumentacije te načini provođenja dva navedena projekta. U prvom projektu uređenja Domova kulture, ravnateljica VIDRE-a Sanja Bošnjak upozorila je na činjenicu kako gradovi u skladu s uređenjem domova moraju organizirati i 4 manifestacije na što je su dva gradonačelnika Nemec i Gyulaji sa svojim izaslanstvima dogovorili i suradnju gradskih udruga koje će biti i partneri u organizaciji manifestacija:

– Izuzetno mi je drago da je grad Villany prihvatio ovu suradnju i siguran sam kako će ovim projektima oba grada znatno poboljšati svoj razvoj kako turizma tako i drugih grana. Slijedeći sastanak sa pomnom analizom što će se i gdje raditi u sklopu ovih projekta bit će održan ponovno kod nas u Orahovici 6. ožujka, a završni sastanak prije predaje projekata dogovoren je u Villanyu – rekao je orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Gradonačelnik Villnya Takacs Gyulaj također je izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom s Orahovicom:

– Orahovica je lijep gradić koji ima veliki potencijal. Iznimno nam je drago da zajedno možemo raditi na projektima koji će puno značiti za oba grada. Dolaskom u Orahovicu vidio sam ono što me oduševilo, a to je da je Orahovica iznimno uredan i čist grad – zaključio je gradonačelnik Villanya Takàcs Gyula. (www.orahovica.hr)

 

Share Button