Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. veljače 2012.

Nastavak projekta Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška upitan zbog nerazumijevanja Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, uputio je medijima otvoreno pismo vezano uz probleme oko nastavka radova na Sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška.

Ističući da je kao župan vrlo iznenađen izostankom potpore Vlade RH u prijedlogu Državnog proračuna za 2012. godinu te projekcijama za 2013. i 2014. godinu, ovom projektu od osobitog značaja za razvoj Županije, župan navodi:

„Još 2004. godine, Vlada Republike Hrvatske, analiziravši klimatske promjene na području RH, zaključila je kako nam nužno treba navodnjavanje poljoprivrednih površina s ciljem daljnjeg razvoja poljoprivrede, ali i boljeg života našeg seljaka, na način kako se to radi u poljoprivredno razvijenijim europskim zemljama, uz mogućnost bavljenja visokodohodovnim kulturama naših poljoprivrednika.

Virovitičko-podravska županije je bila među prvima u Republici Hrvatskoj koja je pokrenula takav projekt, te još 2004. godine, krenula u izradu Vodno gospodarskog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, kojeg smo kao treća županija u Republici Hrvatskoj prihvatili dvije godine kasnije.

Bili smo ponosni na projekt koji je predstavljao novu nadu i nove mogućnosti našim i slavonskim poljoprivrednicima. Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška nudio je zamah razvoja prema poljoprivrednom i gospodarskom razvoju Virovitičko-podravske županije, uz promjenu tradicionalnog način proizvodnje prema proizvodnji kultura voća i povrća.

U lipnju prošle godine, započeli su radovi na projektu, čija je vrijednost, s pripadajućom trafostanicom – 57.000.000,00 kuna. Radove, prema ugovoru, financira resorno ministarstvo, te sa 20 posto Virovitičko-podravska županija, koja je već do sada izdvojila više od 3.000.000,00 kuna za navedeni projekt. Do sada je za radove utrošeno 13.000.000,00 kuna, a u ovoj godini, prema ugovoru, bilo je planirano 25.000.000,00 kuna. Ostatak je planiran za 2013. godinu, kada prema ugovoru resornog Ministarstva, Virovitičko-podravske županije i izvođača Alpine Bau, radovi moraju biti završeni u roku od 24 mjeseca ili do lipnja 2013. godine. Kako se sada čini, od toga neće biti ništa…

Naime, predviđena četiri milijuna kuna, koliko su u Ministarstvu poljoprivrede namijenili za nastavak radova na Sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška, nedovoljna su sredstva za predviđeni nastavak radova i uslijedit će nam ono što nitko ne želi, prekid radova, raskid ugovora s izvođačem, i sve to nakon osam godina mukotrpnog rada kako bi se pomoglo slavonskom poljoprivredniku i kako bi se u budućnosti pokrenuli potencijalno novi proizvođački pogoni. Šteta se još može ispraviti u jednom od budućih rebalansa Proračuna RH, u suprotnom, isključivi krivac za navedeno, za oduzimanje mogućnosti razvoja poljoprivrede Virovitičko-podravske županije, ali i razvoj, te bolji život, vrijednog i marljivog slavonskog seljaka, bit će Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede. Niti Virovitičko-podravska županija, niti Slavonija nisu to zaslužili.

Podsjetit ću, da bi navodnjavanje predviđenih 1.280 hektara plodne zemlje uz rijeku Dravu, na području Virovitičko-podravske županije, značajno pridonjelo regionalnom razvoju ovoga kraja. Ne samo za razvoj Virovitičko-podravske županije, već i ovog dijela Slavonije. Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, nudi našem poljoprivredniku, nove mogućnosti, bolji život, kako za njega, tako i za buduće generacije.

Pokušao sam u nekoliko navrata  doći do resornog ministra, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako bi mu nastojao objasniti i upozoriti ga na probleme navedenog projekta, koji, jednom kada stane, bojim se, da će teško više ikada nastaviti. Za probleme poljoprivrednika Virovitičko-podravsku županiju, ali i za budući razvoj ove strateške grane i naše županije i Slavonije, u resornom ministarstvu, nažalost, nije bilo dovoljno razumijevanja.

Inače, punu potporu nastavku projekta daje Županijski savez poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije kao i Županijska poljoprivredna komora Virovitičko-podravske županije“.

Share Button