Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. svibnja 2012.

Gradski muzej Virovitica: Predstavljen srednjovjekovni zdenac od hrastovih greda, a održano je i predavanje na temu “Voda i tradicija”

U sklopu 17. muzejske edukativne akcije koja se održava povodom Međunarodnog dana muzeja, u Virovitici je održano predstavljanje srednjovjekovnog zdenca nastalog od hrastovih greda. Riječ je o predmetu koji je pronađen u Virovitici, a predstavila ga je kustosica Silvija Salajić.

Osim toga, održano je i predavanje na temu “Voda i tradicija” na kojem su, među ostalim predstavljeni uporabni predmeti i tradicijski radovi vezani uz vodu. Predavanje su vodile kustosica Jasmina Jurković Petras, Ana Marija Kučan i Anita Sertić.

Na mjestu Dvorca Pejačević u Virovitici, u davna vremena stajala je utvrda s opkopom ispunjenim vodom. Zbog utvrde i protoka izgrađena je mreža kanala, a preko njih mostovi. Da smo tada šetali ulicama grada, uočili bismo i stare bunare koje su ljudi zajednički koristili. U selima oko grada na vodi u vodenicama se mljelo žito, a na potoku se prala odjeća.

A i samo ime grada, Wereuche, Verevče, kako se spominje od davnina, dolazi od hidronima. Taj je naziv Virovitica dobila najvjerojatnije prema potoku te označava svojstvo vode kao nemirne i hirovite, virovite. Danas se taj potok odnosno rječica zove Ođenica. (www.muzejvirovitica.hr)

 

Share Button