Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. svibnja 2012.

U Gradskom muzeju Virovitica otvorena je etnografska izložba „Zemljani lonci – virovitičko lončarstvo i lončarski proizvodi”

U Gradskom muzeju Virovitica, otvorena je etnografska izložba „Zemljani lonci – virovitičko lončarstvo i lončarski proizvodi u Muzeju”, autorice kustosice Jasmine Jurković Petras.

Izložba je postavljena u dvije dvorane koje sadrže stotinjak lončarskih predmeta kao i tridesetak predmeta iz Etnografske zbirke. Predstavljene su i inscenirane životne scene iz tradicijskog svijeta u kojima se upotrebljavalo lončarsko posuđe. Posebno je zanimljiv dio s kolima „putujućeg lončara” gdje je prikazano kupovina odnosno razmjenjivanje namirnica za posude. Cjelinu s tipologijom svog posuđa iz Zbirke upotpunjuju kratki video prikazi lončarskog rada na ručnom i nožnom kolu, kao i paljenje posuda. Za djecu je pripremljen kutak „Kakav lonac, onaki i poklopac” gdje se kroz memory igru mogu zabaviti i naučiti nešto o nekadašnjem tradicijskom posuđu. Maketu nekadašnje lončarske peći izradio je gospodin Marijan Volenik, a u realizaciji izložbe su sudjelovali i kustosica Anamarija Kučan (likovni postav), Sanja Galović (priprema izložaka), Ivan Razlog i Matko Kolesarić (tehnički postav) te Suzana Biondić, Katarina Bubnjić i Mihaela Cergolj (priprema prostora i samih izložaka). Izložba je zainteresiranima otvorena do kraja lipnja, a ulaz je slobodan. (www.muzejvirovitica.hr)

 

Share Button