Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. lipnja 2012.

Članovi Hrvatskog časničkog zbora Virovitica sudjelovali na Susretu pričuvnih i umirovljenih časnika ZU HČZ RH „Rijeka 2012“

Članovi Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice i ove godine su sudjelovali na Susretu pričuvnih i umirovljenih časnika članova ZU HČZ RH. Radi se o tradicionalnom 11. susretu koji se svake godine održava na prostoru druge županije, a ove godine je održan na području Primorsko-goranske županije u gradovima Delnice, Rijeka i Kraljevica pod nazivom „ Rijeka 2012.“ Prema programu riječi dobrodošlice članovima ZU HČZ RH uputili su zapovjednik bojne za specijalna djelovanja kao izaslanik načelnika Glavnog stožera HV i u svoje ime te predsjednik HČZ Primorsko-goranske županije i predsjednik ZU HČZ RH. Nakon toga djelatnici bojne održali su prezentaciju o svom ustroju i zadaćama, prezentirali su naoružanje i opremu te su delegacije županijskih i gradskih udruga položile vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja za sve poginule pripadnike ratnih specijalnih postrojbi Hrvatske vojske kojih je ova bojna slijednik i izvršen je obilazak Spomen sobe u kojoj se nalaze njihove fotografije. U središtu grada Delnice kod spomen obilježja odana je počast poginulim pripadnicima 138. br. HV koju su u ratu popunjavali pripadnici sa šireg područja Delnica, a u Rijeci posjećeno svetište majke božje Trsatske i područje sveta Katarina gdje se nalaze znamenite vojne fortifikacije izgrađene početkom prošlog stoljeća od strane talijanske vojske na tadašnjoj talijansko-jugoslavenskoj granici. Na Trsatu je upriličen obilazak crkvene kulturno-povijesne i vjerske baštine te prezentacija svetišta od strane crkvenih velikodostojnika a potom je u prostorima podzemne utvrde na Sv. Katarini predsjednik časničkog zbora grada Rijeke Rajko Smuel Kačić održao predavanje o Riječkoj bitci u 2. sv. ratu, koja je poznata po tome što je rezultirala povratkom Istre, Rijeke i ostalih do tada okupiranih dijelova pod okrilje tadašnje SR Hrvatske u okviru bivše SFRJ. Istog dana navečer upriličeno je i druženje na kojem su sudionike susreta pozdravili V. Vujić, župan Primorsko-goranske županije, J. Turina, gradonačelnik grada domaćina, Kraljevice, zamjenik gradonačelnika Bakra R. Pavešić i predsjednik udruge specijalne policije “Ajkule” P. Prpić. Drugog dana predsjednik HČZ PGŽ brigadir u mirovini Stanislav Linić, kao časnik koji je u dvije rotacije zapovijedao kontigentima Hrvatske vojske u Afganistanu, održao predavanje o sudjelovanju OS RH u misiji ISAF u toj zemlji koja se na nesreću svog naroda nalazi na strateškom području za velike svjetske sile. Nakon ovog s vojnog gledišta vrlo zanimljivog predavanja sljedeće vrlo iscrpno i također vrlo zanimljivo predavanje održao je Drago Kraljević bivši veleposlanik RH u Rimu, na temu: „ Izazovi RH u približavanju EU i funkcioniranje najvažnijih institucija EU“. Po završetku bloka predavanja održan je i 8. Sabor HČZ RH-ZAJEDNICE UDRUGA na kome je sudjelovalo 5 izaslanika iz Virovitičke udruge.

Susretu je prisustvovalo oko 200 pripadnika HČZ RH iz većine dijelova RH, a po mišljenju sudionika susreta članova HČZ grada Virovitice susret je bio organiziran gotovo besprijekorno i ZU HČZ Primorsko –goranske županije pokazala se kao izniman domaćin, a Hrvatska vojska davanjem na raspolaganje svojih kapaciteta u Delnicama pokazala da uvažava ovu udrugu. Slijedeći susreti održati će se u na području gradova Varaždina i Koprivnice 2013. godine.

 

Share Button