Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. lipnja 2012.

U Kladarama otvorena Galerija Čuvarice kulturne baštine sa starinama koje su skupljane s područja Hrvatske i Podravine u posljednjih 40 godina

U Kladarama se okupilo sedamdesetak gostiju na otvorenje GALERIJA IZLOŽBENOG PROSTORA STARINAMA sakupljanih 40 godina unazad iz Podravine i ostalih dijelova Hrvatske. Najviše eksponata skupljeno je u selu, mijenjanjem staro za novo ili otkupom. U galeriji za razgledavanje nalazi se blizu 1000 eksponata. Okupljene je pozdravila predsjednica udruge gospođa Ivka Mađar, na kajkavštini, onako kako se govori u Kladarama i predstavila narodio blago, kojim raspolaže Udruga.

Na otvorenju narodne nošnje nosilo je 5 djevojčica i dječak Marko, svi obučeni u stare nošnje Kladara. Marko je nosio platnene plave hlače od prve pričesti pronađene u obitelji Malčec. Djevojčice su bile u bijelim i crvenim suknjicama i bijelim našivenim bluzicama, koje su se nosile isključivo u Kladarama. Nakon njih Ivka je predstavila najprije pojedinačno 9 djevojaka u nošnjama Podravine. Bile su to mlade članice Udruge, obučene u narodne nošnje starije od 150 godina na ovamo. Bijela vjenčanica pronađene su u Kladarama. Ostale nošnje, posebno suknje, sakupljene su iz šire Podravine.

Našivene bluze isključivo su blago sačuvano od žena iz Kladara. Otvorenju su prisustvovali: vlč. Ivica Puškadija župnik u crkvi Svetog Jurja na Bregu, ljubitelj starina koji je kao vikar službovao u pitomačkoj župi, otvorio muzej u staroj zgradi Farofa, a po odlasku nastavio je stvaranje galerije u sadašnjoj župi. Njemu je pripala čast otvorenja galerije. Prisutna je bila i predsjednica “SOS poziva u pomoć” za VPŽ, gospođa Desa Kolesarić, koja je pohvalila i posebno čestitala predsjednici Udruge “Čuvarice kulturne baštine” Kladare gospođi Ivki Mađar, kao prvoj osnivačici galerije s toliko brojnim eksponatima narodnog blaga u VPŽ. Otvorenju su kao gosti prisustvovale članice udruga iz Kloštra Podravskog, Dinjevca, Pitomače, Virovitice, Sedlarice, Martin Brega kod Dugog Sela, a najviše posjetitelja odazvalo se iz Kladara. Udruga ima 24 člana, mnoštvo prijatelja, a najmlađa članica Lora Mađar ima 2,5 godine. Na predstavljanju galerije Marko Kodžaga recitirao je staru pjesmu “Deda”, a Karla Mađar otpjevala je narodnu pjesmu” Malena sam”. Svi manekeni, pjevačica, recitator i predsjednica izmamili su buran pljesak i poneku suzu.

Na otvorenju objavljeno je radno vrijeme razgledavanja galerije i to svake subote i nedjelje u vremenu od 17,00 do 20,00 sati. Za šire građanstvo, organizirane posjete udruga, turiste koji posjete Općinu Pitomača.. Za najavljene posjete galerija će biti otvorena po dogovoru. Svima se na kraju zahvalila predsjednica udruge Ivka Mađar i pozvala prisutne da se počaste pripremljenim starinskim kolačima. (bm)

 

Share Button