Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. lipnja 2012.

Obilježeni Dani općine Pitomača 2012.: Od svečane sjednice Općinskog vijeća do Glazbenog festivala Pjesme Podravine i podravlja, foto natječaja „Vidi Vidovo“…

Pitomačani i njihovi gosti prošloga tjedna imali su priliku sudjelovati u nizu manifestacija pod zajedničkim nazivom Dani općine Pitomača, manifestacijom koja se održava od 1994. godine u danima oko blagdana Sv. Vida, zaštitnika župe Pitomača. Tijekom njezinog trajanja, uz jubilarni 20. Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja, u Pitomači je održano niz događaja: koncerti, izložbe, promocije, sportsko-rekreativni i zabavni sadržaji.

Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koja je uvijek prigoda da se rezimira postignuto i prezentiraju planovi, ali i dodijele godišnje nagrade Općine Pitomača zaslužnim pojedincima i organizacijama. Od nagrada, Zlatnu plaketu grb općine Pitomača dobio je Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja, Srebrnu plaketu grb općine Pitomača dobio je prof. dr. sc. Neven Hrvatić, a Povelje općine Pitomača s likom Petra Preradovića osnivači Udruge Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja: dr. Marijan Jergović, posthumno, Krešimir Filipčić, Željko Kovačić, Vladimir Felker, Rajko Stilinović i Karlo Crnčić, Hrvatske ceste, HEP, Elektra Koprivnica, Udruga liječenih alkoholičara Pitomača, Udruga vinogradara, voćara i podrumara Aršanj, Ivan Seidl, Dražen Hrvoić te Tomislav Čupen, dok su priznanja s likom Petra Preradovića urečena učenicima završnih razreda Osnovne škole Petra Preradovića i Srednje škole Pitomača.

Od kulturnih događaja tu je bila promocija knjige „Sve što srce želi reći“ Petre Miholančan iz Otrovanca, otvorena je samostalna izložba slika „Sjećanje“ Ivana Seidla – Janija, a održana je i Likovna kolonija u organizaciji Likovnog kluba “Duga” iz Pitomače. U nedjelju je održana promocija nosača zvuka “Dravski sprudovi” Borisa Ćire Gašparca sa pjesmama koje su izvedene na dosadašnjim pitomačkim festivalima. Svojim nastupima ovogodišnje Vidovo začinili su i Antonija Šola, Bojan Jambrošić, Žiga i Bandisti, francuska klapa Los de L’Autan, Podravski mužikaši, Tamburaši za dušu i Stjepan Jeršek Štef.

Održana je i tradicionalna smotra folklora „Drava etno“ koja je okupila 5 KUD-ova: KUD „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava, KUD „Mihovil Krušlin“ Šenkovec, KUD „Molve“ Molve, KUD „Kraluš“ Maruševac, KUD „Pitomačanka“ Pitomača, a smotri su prisustvovali i predstavnici KUD-a „Martince“ iz Martinaca (Republika Mađarska).

Od sportskih događaja održan je teniski turnir u Grabrovnici na kojem je nastupilo 19 tenisača, te nakon vrlo zanimljivih mečeva 1. mjesto osvojio je Krunoslav Silner, 2. mjesto pripalo je Marijanu Tržiću, treće Marijanu Bajsaru, a četvrti je bio Damir Brcković. Zatim, povodom Antunova u Otrovancu je održan memorijalni nogometni turnir, a od 11. do 15. lipnja, uz Podravske Sesvete i Kalinovac, u Pitomači je održan i međunarodni turnir u nogometu za djecu uzrasta 11, 12 i 14, gdje su kao gosti nastupila djeca iz prijateljskog francuskog grada Labruguierea. Sport je bio veoma zastupljen u programu dana općine, te su Pitomačani osim navedenog imali priliku popratiti demonstracije raznih sportova na Trgu kralja Tomislava u Pitomači (karate i aerobic-zumba), revijalni susret pitomačkih nogometnih veterana, kao i tradicionalni turnir u malom nogometu “Branko Ivanic Zeko” održan na Gredi. Pitomačka biciklijada, najbrojnija sudionicima do sada, okupila je 430 sudionika koji su se u subotnje prijepodne provezli naseljima općine. Uz sve navedeno Pitomačanima je omogućeno i praćenje europskog nogometnog prvenstva na velikom platnu na Trgu kralja Tomislava. Ribolovci su imali priliku sudjelovati na Kupu općine Pitomača u ulovu ribe udicom na plovak na Šodrani, bacači kamena preko rijeke Drave svoje su sposobnosti odmjerili kasno popodne u nedjelju kada je održan i tradicionalni turnir u odbojci na pijesku za rekreativce “Lozićev put” uz sudjelovanje 12 mješovitih ekipa i pobjedu ekipe odbojkaša iz Križnice.

Pitomačko gospodarstvo predstavljeno je na 4. tradicionalnoj izložbi proizvoda i usluga domaćih poduzetnika održanoj od četvrtka do nedjelje, a u sklopu iste završnog je dana održana i tradicionalna revija frizura u organizaciji pitomačkog ceha frizera.

Dani općine imali su i bogatu gastronomsku ponudu. Uoči Vidova po prvi puta održano je natjecanje u kuhanju vinskog paprikaša na kojemu je sudjelovalo 16 ekipa, a nagradu za najbolji je osvojila ekipa Udruge “Aršanj”. Županijski srednjoškolci strukovnih škola za zanimanje kuhar i konobar također su se natjecali u pripremanju vinskog paprikaša, ali i barske mješavine čiji je obavezan sastojak bio med, a desetak općinskih udruga predstavilo se Pitomačanima prezentacijom rukotvorina i svojim kulinarskim umijećem. U nedjelju je na dravskom izletištu održana već tradicionalna fišijada na obali rijeke Drave na kojoj je sudjelovalo 15 ekipa.

Održana je i tradicionalna izložba vina. Za ovogodišnju, jubilarnu 30. po redu, organizator izložbe Udruga vinogradara, podrumara i voćara “Aršanj” iz Pitomače zaprimila je 113 uzoraka od kojih je za šampiona izložbe proglašeno vino cabernet sauvignon, Podruma “Vineda” iz Vukosavljevice. Predsjednik i tajnik pitomačke udruge Alan Pintarić i Mirko Špoljarić na vinskom su izletištu u Kladarskom bregu sudionicima izložbe uručili i 9 zlatnih, 74 srebrne te 19 brončanih diploma.

Izviđači su imali svoj zbor u Sedlarici gdje su domaćim izviđačima iz Odreda izviđača „Bilogorci“ u goste došli prijatelji iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Mimohod konja i jahača pitomačkih konjičkih udruga obilježilo je subotnje prijepodne, a završnom školskom priredbom učenika Osnovne škole Petra Preradovića i Glazbene škole Jan Vlašimsky, Područna škola dr. Marijan Jergović, završio je ovogodišnji program obilježavanja najvećeg općinskog blagdana.

Turistička zajednica Općine Pitomača objavila je foto natječaj pod nazivom “VIDI VIDOVO 2012.” čija tema je DOKUMENTARNO-TURISTIČKA, a fotografije moraju prikazivati događaje vezane uz proslavu i obilježavanje “Dana Općine Pitomača 2012.” (www.pitomaca.hr)

 

Share Button