Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. srpnja 2012.

Hrvatske vode: Informacija o stanju vodoopskrbe na distributivnom području Papuk Orahovica koje čine područja grada Orahovice, te općina Crnac, Čačinci i Zdenci

Distributivno područje Papuk Orahovica pokriva grad Orahovicu i općine Crnac, Čačinci i Zdenci. Priključenost na sustav je oko 65%, odnosno oko 7.600 stanovnika. Postojeći sustav temelji se na izvorištima Tisovac (10 l/s) i Toplica (3 l/s), kao i na crpilištu Fatovi (25 l/s), vodospremama Albus (500 m3) i Prosište (250 m3), mreži transportnih, magistralnih, spojnih i distributivnih cjevovoda različitih materijala i profila ukupne dužine preko 130 km. Do 2000. godine izgrađeno je oko 85 km cjevovoda, dok je ostatak od preko 50 km izgrađen nakon 2000. godine. U sušnim mjesecima tijekom zadnjih godina uočen je nedostatak količina vode, ali nije bilo potrebno uvoditi redukciju isporuke vode potrošačima. Ovog ljeta, javljaju se prvi problemi u opskrbi vodom potrošačima u općini Čačinci i Zdenci, gdje, određeni dijelovi naselja ostaju bez vode. Obzirom na stalnu nestašicu, župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, je 30. lipnja 2012. godine temeljem članka 81. Zakona o vodama, donio Odluku o ograničenju korištenja voda na distributivnom području Komunalnog poduzeća Papuk d.o.o. Temeljem Odluke župana, Papuk d.o.o Orahovica je donio Odluku o provođenju mjera ograničenja korištenja vode na svom distributivnom.

Obzirom na predstojeće ljetno razdoblje, realno je za pretpostaviti da bi ovo ograničenje korištenja pitke vode moglo potrajati sve do jeseni ukoliko se ne poduzmu hitne aktivnosti na povećanju kapaciteta crpilišta. U cilju normalizacije opskrbe pitkom vodom na distributivnom području Papuk Orahovica potrebno je što hitnije u sustav javne vodoopskrbe uključiti već izvedeni zdenac na crpilištu Klanac (kapaciteta oko 10 l/s). Za priključenje zdenca na sustav javne vodoopskrbe potrebno je zdenac opremiti elektrostrojarskom opremom (crpke) i priključiti ga na elektroenergetsku mrežu. Hrvatske vode su prema kriterijima za sufinanciranje radova iz hitnih intervencija za crpilište Klanac osigurale su iznos od 1.000.000 kuna, odnosno 76%, dok lokalno komunalno poduzeće treba osigurati ostalih 24% odnosno iznos od 315.789,00 kuna. (dh)

 

Share Button