Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. kolovoza 2012.

Povodom Rokova performans u sklopu FeDOra – Virovitica „Vremeplovom“ ponovo u 1234. godini

Jedan od događaja koji su bili finale višednevnog programa “Rokovo 2012″ je sinoćnji performans u kojem su sudjelovali polaznici Dramskog studija Virovitica, Virovitičke mažoretkinje, polaznice Plesnog centra Virovitica i članovi virovitičke “Češke besede”. Naziv performansa je “Vremeplov”, a centralna tema povijesni događaj iz 1234. godine kada je Virovitica stekla status slobodnog kraljevskog grada. Ova ulična predstava odigrala se na mostu Gradskog dvorca u Virovitici, a akteri su kombinirajući ples i glazbu prikazivali kontekst vremena s naglaskom na pojedina i njegov položaj u društvu. Ovo je bila i završna aktivnost ovogodišnjeg FeDOra kojeg je organizirala Hrvatska udruga pripovjedača Pričalica iz Virovitice. (www.icv.hr)

FeDOr „Ulična revija“

I ove godine naša centralna tema je povijesni događaj iz 1234. godine (13. stoljeće) kada Virovitica dobiva povlastice i razne olakšice što će tadašnjem malom trgovištu ubrzati razvoj da postane gradom. Sudionici su prošli kroz specifično dramsko iskustvo. Kroz nekoliko karakterističnih slika za više slojeve društva ovog pripadajućeg vremena, retrospektivno smo prošlii kroz vrijeme sve do trenutka kada se Virovitica prvi puta spominje u pisanim izvorima. Rad se temeljio na kolektivnom stvaranju dramske igre, istražujući autentični prostor, sadašnji park gdje je smješten dvorac Pejačević iz 19. stoljeća, a koji je izgrađen na srednjovjekovnim ostatcima nekadašnje utvrde, značajne za spomenutu najraniju virovitičku povijest. Također, istraživali smo društveni kontekst toga vremena s naglaskom na pojedinca i njegov položaj u društvu.

Gradeći ovu „uličnu predstavu“, koristili smo se svim alatima koje nam drama i kazalište pružaju. Prošli smo kroz brojne dramske igre i vježbe, kombinirali ples i glazbu i tako razvijali kreativnost polaznika a onda ih usmjerili odabranom cilju, predstavi ( performansu) pod nazivom „Vremeplov „

Udruga „Pričalica“ nositeljica je ovog projekta a partnerstvo i ove godine vrlo uspješno ostvaruje sa Kazalištem Virovitica, Češkom besedom, KUC-om Virovitica, Virovitičkim mažoretkinjama, Dramskim studiom Kazališta Virovitica, Gradskim muzejem… i brojnim pojedincima. Salon vjenčanica „Eva“ i ove godine dao je na raspolaganje svoje haljine, bez kojih doživljaj plemenitosti sigurno ne bi bio isti.

Voditelji radionica: Snježana Lančić-Prpić, Lea Mioković, Lidija Šunk-Kozjak, Jasmina Jurković, Ivana Molnar, Višnja Gibičar, Vlasta Despotovski, Danijela Duvnjak, Tomislav Slavić.

Direktorica festivala: Snježana Lančić-Prpić

Tajnica: Višnja Gibičar

Savjetnici: za dramski odgoj: Ivan Slavić; za glazbu i mažoret ples: Lidija Šunk-Kozjak; za povijest i etnologiju: Jasmina Jurković-Petras, savjetnica za suvremei i klasični ples Danijela Duvnjak

Share Button