Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. rujna 2012.

Društvo „Naša djeca“ Slatina, od 1. do 7. listopada, brojnim aktivnostima obilježava Dječji tjedan

Društvo “Naša djeca” Slatina, od 1. do 7. listopada, brojnim aktivnostima i ove godine obilježit će Dječji tjedan.

Povodom Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti učenici od 1. do 4. razreda slatinskih osnovnih škola, obilježit će Dan djedova i baka. Cilj ovog obilježavanja je osvijestiti važnost uloge djedova i baka u obitelji i društva u cjelini.

Aktivnosti kojima će mališani obilježiti Dan djedova i baka su:

• izrada obiteljskog stabla – bake, djedovi i unuci zajedno crtaju obiteljsko stablo;

• učenje starih brojalica, pjevanje pjesama uz koje su rasli preci unučadi, razgovaranje o igračkama i igrama uz koje su rasli bake i djedovi;

• radionica “Bake i djedovi za računalom”;

• natječaj za izbor naj-bake ili naj-djeda;

• likovno-kreativne radionice izrade darova za djedove i bake te puzzli s njihovim fotografijama;

• “Iz padela (lonaca) naših nona (baka)” – radionica kuhanja hrane po receptima naših baka i djedova

Učenici od 5. do 8. razreda pisat će poruke za odrasle, kojima će usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu. Poruke će djeca podijeliti odraslima u petak 05.10.2012.

Polaznici Dječjeg foruma najavit će se kod gradonačelnika.

Polaznici Dječjih vrtića grada Slatine u ponedjeljak 01.10. prošetat će oko 09:30 h do gradskog parka, uhvatit će se za ruke u velikom krugu i zajedno izgovoriti moto obilježavanja Dječjeg tjedna “Ljubav djeci prije svega“.

Obilježavanje Dječjeg tjedna završit će se 6. listopada (subota) Izletom u nepoznato gdje će članice DND i djeca polaznici Dječjeg foruma osmisliti različite aktivnosti i igre za djecu svih uzrasta. Članice će se pobrinut i za okrjepu.

Moto Dječjeg tjedna 2012. je lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci: Ljubav djeci prije svega! te poruka koja izražava glas djece: Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica

Opća skupština UN-a je na svom zasjedanju 21.12.2011. godine potpisala deklaraciju da se 11. listopada slavi kao Međunarodni dan djevojčica. Međunarodni dan djevojčica proglašen je kako bi se naglasili jedinstveni izazovi i problemi s kojima se suočavaju djevojčice u mnogim zemljama u razvoju te kako bi se prepoznala jednaka prava djevojčica.

Diljem svijeta istraživanja su pokazala da djevojčice idu manje u školu, imaju manje pristupa zdravstvenoj zaštiti i češće pate od loše ishrane, doživljavaju više zlostavljanja (seksualnog i fizičkog) i češće se prisiljavaju na prerani brak, prodaju se kao seksualno roblje ili su češće žrtve HIV-a. (slatina.net)

Share Button