Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. listopada 2012.

RTL televizija snimila emisiju o fenomenu orahovačkih blizanaca

Priča o fenomenu orahovačkih blizanaca već je poznata, no iz godine u godinu u ovome je gradu sve više ”duplića”. Iako ima dosta genetike, velik je broj obitelji koje po prvi puta dobivaju blizance pa to govori kako ima ”nešto” u čistom orahovačkom zraku i vodi. Ovu priču prenijela je i RTL televizija za emisiju Exclusive za potrebe koje su se trebali skupiti gotovo svi orahovački blizanci, kojih je oko 100 parova, no zbog prekratkog roka, skupilo ih se devet, ali različitih dobnih skupina. Zanimljivo je reći kako je počela priča o orahovačkim blizancima, naime 2005. godine Orahvčanin Stanko Jović čije su dvije sestre blizanke, a potom je dobio i unuke blizanke, krenuo je u istraživanje. U matičnom uredu pronašao je iznimno veliku brojku blizanaca u Orahovici i okupio preko 60 parova na manifestaciji Crkvaračko prelo:

-To je bilo uistinu jedinstveno. Poznavao sam dosta blizanaca, a druga pojava u mojoj obitelji ponukala me na ovo istraživanje. Dan sam ponosan da je grad Orahovica – grad blizanaca što je bio moj i osnovni cilj u cijeloj ovoj priči jer ovo je upravo nevjerojatno za jedan tako mali grad. – kaže Jović. Na snimanju emisije RTL-a skupilo se, dakle, 9 parova i bilo je uistinu zanimljivo čuti kako žive blizanci. Većina orahovačkih blizanaca su dvojajčani, iako ima i jednojajčanih, 13.-godišnje Ana i Matea Zidar su potpuni identične:

-U razredu nas teško raspoznaju pa tu ima dosta komičnih situacija kako s prijateljima tako i sa učiteljima. Do sada nismo bile razdvojene i stvarno ne znam kako bi to bilo da moram negdje bez sestre. – rekla je Ana. Maja i Aleksandra Vujnović, također 13.-godišnjakinje kažu kako su karakterno potpuno različite. Međusobno se čak ”potuku” i svađaju, no jedna na drugu ne daju. Njihov otac Aleksandar je ponosan na svoje blizanke, a prisjetio se i njihovog rođenja:

-Kada sam saznao da ću dobiti svoje dvije ”princezice” prvo sam, iskreno malo uplašio kako će to sve izgledati. No prvi pogled na njih donio je nevjerojatnu snagu i ljubav. Danas ne mogu biti ponosniji otac, a zapravo je jako zanimljivo gledat ih svaki dan, kako zajedno prolaze sve svoje probleme i koliko zapravo vole jedna drugu. – zaključuje Aleksandar Vujnović. Priču o blizancima iz Orahovice zaključio je orahovački gradonačelnik Josip Nemec iznijevši statistički podatak kako u Orahovici svaki 29. Stanovnik ima svog blizanca te kako Grad Orahovica uskoro, uz cvjetnu piramidu,otvara i šetnicu, odnosno aleju orahovačkih blizanaca. (orahovica.hr)

Share Button