Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. studenoga 2012.

Izaslanstva Općine Voćin i HVIDRA-e VPŽ na obilježavanju obljetnice stradanja Škabrnje

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i okupljanjem izaslanstava u Škabrnji je obilježena obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta, u kojemu je prvog dana srpske agresije 18. studenoga 1991. godine ubijeno 28 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu.

Do kraja rata i oslobođenja u akciji “Oluja” u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja. Na obilježavanju obljetnice okupili su se izaslanici predsjednika Republike, Sabora i Vlade, hrvatski branitelji i veterani IV. gardijske brigade, djeca poginulih branitelja i brojna izaslanstva, posebno Grada Vukovara, Općine Voćin te Zajednice Udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije. Svetu misu za sve stradale predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji se tijekom propovijedi više puta osvrnuo na oslobođene generale, te istaknuo da su Vukovar i Škabrnja simboli našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske, ali da nam sada valja gledati u budućnost. Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji na Trgu Franje Tuđmana nazočnima su se obratili načelnik Općine Škabrnja Luka Škara i zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić, koji je tom prigodom istaknuo da smo do sada, svih ovih 21 godinu puno govorili o žrtvama Škabrnje, “ali nikada dovoljno, jer oni su pali na svojim pragovima pod zvijezdom petokrakom – simbolom zla”.

– Oslobađajućim presudama generalima pravda je konačno pobijedila. Nekima se ta presuda nije svidjela, neki su se bunili pitajući se tko će odgovarati za poginulu srpsku nejač u “Oluji”, a ja pitam tko će odgovarati za žrtve u Škabrnji. Pa nije ih Zorana Banić ubila, pa nismo se mi ovdje u Škabrnji sami pobili. Pitam vas gdje su nalogodavci, gdje su pukovnici Lakić, Uzelac i Čečović? Ne može ovdje doći nitko od onih koji su napadali Škabrnju s jednom kiticom cvijeća i položiti je na grob. Najprije se moraju osuditi oni koji su izvršili zločin. Pa nismo mi napadali Beograd, Milanovac ili Šabac, mi se ne trebamo nikome ispričavati – poručio je zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić.

Nazočnima su se obratili i ministar obrane Ante Kotromanović kao izaslanik premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke potpredsjednica Dragica Zgrebec. Nakon komemorativnog skupa sudionici sjećanja na škabrnjske žrtve srpske agresije iz 1991. u koloni sjećanja otišli su na mjesno groblje gdje su brojna izaslanstva položila vijence, a među njima su bila i izaslanstva Općine Voćin predvođeno načelnikom Predragom Filićem te HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije koju su predstavljali Josip Radočaj i Nenad Križić. (ZU HVIDR-a VPŽ)

Share Button