Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. srpnja 2016.

Prve u povijesti: U Počasnoj satniji Hrvatske vojske samo su dvije vojnikinje, jedna od njih je Virovitičanka – Ivana Rengel

25-godišnja tradicija počasnog postroja nekadašnjeg Počasnog odreda HV-a, a danas Počasne satnije (PS) Počasno-zaštitne bojne (PZB) okrenula je sasvim novu stranicu. Prvi put u povijesti dio postroja činile su i dvije vojnikinje i zajedno uz svoje kolege, u savršenom stavu pozor s puškom PAP M59/66, pozdravile predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović. Nedavno donesena odluka o uključivanju žena u Počasnu satniju i njezin postroj nije nikakva posebnost vezana uz OSRH. Vojnikinje su godinama dio sličnih postrojbi u nizu vojski, i onih članica NATO-a, i drugih širom svijeta.

U besprijekornim su prikrivnim odorama, visoke i vitke. Propisani je standard visine za žene u postroju 170 cm (plus-minus dva centimetra). Nekoliko tjedana nakon što su probile led izgledaju vrlo sigurne u sebe. Iako su tek odnedavno u toj uglednoj postrojbi: vojnikinja Švegović pripadnica je PZB-a od 1. veljače, a vojnikinja Rengel od 1. svibnja ove godine, obje su prije dolaska na Pantovčak bile pripadnice operativne postrojbe, Gardijske motorizirane brigade.

ivana_rengel

Koprivničanka Katarina Švegović, pripadnica OSRH od kraja 2014. godine, počela je kao ciljač na minobacaču u bojni Pauci u Kninu. “Bilo je to vrlo zanimljivo vrijeme, stalno smo bili na obuci i po terenima,” prisjeća se. No, kad je objavljen interni natječaj za prijam u Počasnu satniju jako se zainteresirala, a potporu su joj davali i zapovjednici. Znali su da ima potencijal da postane jedna od onih koje će dostojno predstavljati OSRH pred hrvatskim građanima i stranim dužnosnicima te izaslanstvima. Jednako su povjerenje imali u Ivanu Rengel, rođenu Virovitičanku koja je donedavno bazu imala u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru, u Topničko-raketnoj bojni. “Ondje mi je bilo super, ali ovo je ipak novi izazov,” objašnjava. U svakom slučaju, vidjevši da zadovoljavaju osnovne uvjete, obje su se prijavile. Konkurencije nije nedostajalo, a psihološka i motorička testiranja bila su zahtjevna, u potrazi za ženama koje su vojnikinje u svakom pogledu.

505-zene-pocasna-6

Vještine i spremnost koje su stekle u Brigadi bile su im adekvatna podloga za PZB, ali ipak je slijedila i posebna obuka. Podsjetimo, za ceremonijalne radnje potrebno je razviti motoričke sposobnosti potrebne za takvu vrstu zadaće (statička snaga – izdržaj u pozdravu). U Satniji se puno vježba i aerobno i anaerobno, posebno se fokusira na mišiće ramena zbog izdržaja držanja puške u stroju. Detaljno se uče i svladavaju specifičnosti počasno-ceremonijalnih postupaka, a naglasak je na koordinaciji pokreta. Važno je naglasiti da puška koju pritom koriste ima masu 4,1 kg i da je prosječno vrijeme izdržaja u počasnom pozdravu, koji mora biti bez grčeva i devijacija u stavu, desetak minuta. Dakle, za dvije žene nema nikakvog popusta u odnosu na muške kolege. Štoviše, svi novi pripadnici, a odnedavno i pripadnice postrojbe, moraju raditi i više da bi se uklopili u sve standarde.

Od njih se traži brzo dostizanje jednake sposobnosti, koordinacija i znanje postupaka kao kod iskusnijih. Ne zaboravimo, papovka je jednako teška za sve, sve prži isto sunce ili zebe ista hladnoća. Svemu moramo dodati potpunu koncentraciju i veliko strpljenje, vrline koje su posebno tražene upravo za pripadnike Satnije. Od velike su im pomoći i kolege koji su ih izvrsno prihvatili, kažu nam. “I u Brigadi smo radile s više kolega nego kolegica, bitno je da se uklapamo u posao i obuku radeći sve što rade i oni, da nikako ne odstupamo od propisanog načina na koji se zadaće izvršavaju,” dodaju. Spomenutog 27. svibnja, pri prvom javnom nastupu, sigurno je bilo treme. No, sati obuke i vježbe pomogli su da ona uskoro nestane i da nove pripadnice uspješno izvrše svoju zadaću. Nova stranica bila je okrenuta, i to upravo u trenucima proslave velike 25. obljetnice utemeljenja OSRH!

“Što dalje?” pitali smo. Zapravo, prerano je za to pitanje, pa tek su stigle u novu postrojbu. Ipak, nešto smo načuli o časničkim ambicijama koje obje imaju. Ivana Rengel kao prvostupnica ekonomije i nije daleko od tog postignuća, a obje bi voljele i što više putovati s postrojbom, i po Hrvatskoj i po inozemstvu.

ivana_rengel_novine1

Očekuje se da će u budućnosti u Satniju pristići još vojnikinja, pa i dočasnica te časnica, a ide se planski, korak po korak. Vjerojatno ćemo uskoro moći vidjeti i pripadnice OSRH u povijesnim odorama. Uspješan prolazak selekcije i obuke koja ne razlikuje muškarce i žene donio je dvjema vojnikinjama veliku nagradu. Možda nije opipljiva, ali… Riječ je o nečemu što je za njih velika čast. “Uvijek ćemo moći reći da smo bile prve,” zaključuju vojnikinje Katarina Švegović i Ivana Rengel uzimajući puške i izlazeći s kolegama na malu pistu za postrojavanje. Bilo je vrijeme za još jedno od bezbrojnih uvježbavanja protokolarno-ceremonijalnih radnji. (hrvatski-vojnik.hr; foto: Tomislav Brandt)

Share Button