Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. rujna 2016.

Znate li da se jedan od najkvalitetnijih medova u VPŽ proizvodi u Čačincima: Upoznajte obitelj Grdić koja je na ovogodišnjem Agroexpu osvojila Zlatnu žlicu

Šire orahovačko područje iz godine u godinu pokazuje kako se ovdje proizvodi najbolji med kako na županiji tako i u Hrvatskoj. Potvrda tome, došla je i prije nekoliko dana na sajmu Agroexpo u Virovitici gdje je Pčelarska udruga ”Pčelica” Orahovica pokupila 4 zlata, dva srebra i dvije bronce te se okitila naslovom najboljeg, Zlatnu žlicu je, naime, dobilo OPG Grdić iz Čačinaca za svoj bagremov med.
– Bila je to iznimno jaka konkurencija, međunarodno natjecanje na koje je primljeno 56 raznih uzoraka meda. Mi smo na ocjenjivanje dali dva uzorka, lipov i bagremov med, lipov je dobio srebrnu medalju dok je bagremov eto zlatni s posebnom nagradom Zlatnom žlicom za najkvalitetniji med natjecanja – kaže pčelar Duško Grdić koji ovaj posao u sklopu OPG-a rad sa svojom suprugom Jasnom. U ovom tajanstvenom, ali zanimljivom i živom pčelinjem svijetu Duško Grdić živi već punih 30 godina:
– Još kao dijete prvi sam puta kod djeda vidio tzv. košnice pletare i one drvene sanduke, kasnije je i moj otac imao nekoliko tih pletara, no nisam tada imao neku preveliku želju za pčelarstvom sve dok nisam upoznao svoju sadašnju suprugu Jasnu. Njen otac je naime bio pčelar i ja sam počeo pomagati prvo pri vrcanju, a potom i ostale poslove i tako sam zavolio pčelarstvo i počeo se samostalno time baviti i evo sada je to već punih 30 godina. Danas imam od 150 do 180 košnica i jednostavno uživam svaki dan biti i raditi uz pčele – kaže Grdić koji otkriva tajnu kvalitetnog meda:
– Ono što je najvažnije je briga oko pčela kroz cijelu godinu. Nama pčelarima godina počinje u kolovozu kada se pčele počinju pripremati za zimu što je jako bitno. Jer onako kako pripremite pčele za zimu takve ćete dobiti u proljeće i onda će one biti spremne za pašu. Sada na jesen se pčele dohrane ako treba, i onda se ”uzime”, u proljeće se doda pogača ako je potrebno i naravno prije svega moraju se tretirati pčelinje bolesti koje su prisutne kod svih pčelinjih zajednica. Na proljeće kreću prvi cvjetovi, prvi izletni letovi i pregled košnica, a onda kreće prava pašna godina. Moram reći da ova godina nije bila ni malo pogodna za pčelare, iako je godina počela dobro, proljeće je bilo čak odlično. No, onda se pokvarilo vrijeme. Prije svega moram reći da je dobar dio kontinentalne hrvatske bagremova paša pa tako i ovo naše područje, a ove godine je bagrem jako stradao od mraza. Nas nekoliko nije stradalo od mraza, na sreću, no onda smo stradali od kiše tako da je godina dosta slaba– nastavlja Grdić čija obitelj zapravo živi od pčelarstva, iako je med danas teško prodati:
– Radimo izuzetno naporno i puno, no nije nam teško. Što se tržišta tiče, nažalost kao i kod svih drugih proizvoda, oni kineski dolaze na tržište, tako je i s medom. Mi ne možemo konkurirati njihovim cijenama, no ja često sudjelujem na raznim seminarima gdje stručnjaci govore kako je to patvoreni med, no analize pokažu sasvim nešto drugo i uvozi se. Nama je jako teško, surađujemo s otkupljivačima, nešto prodajemo na veliko, a otvorili smo i tzv. prodaju na kućnom pragu i imamo svoju punionicu pa i taj način ponešto zaradimo – zaključuje Grdić. U proizvodnji, odnosno punionici najviše radi supruga Jasna. Grdići naime od meda i pčelinjih proizvoda puno toga rade:
– Ja zapravo najviše sudjelujem kod vrcanja pa onda i ostalo kod pripreme raznih proizvoda. Radimo naime proizvode od cvjetnog praha i propolisa, potom sam propolis, naravno nekoliko vrsta meda, a također i svijeće od voska. To je posao koji dugo traje, posebno recimo kod vrcanja, to je cjelodnevni posao, često i cijelu noć radimo, no nas dvoje uživamo u tome. – zaključuje Jasna Grdić. Sljedeće veliko natjecanja koje čeka Grdiće i njihov iznimno kvalitetan med je državno ocjenjivanje u Osijeku gdje Grdićev med i prošle godine uzeo zlato:
– Moram reći da nije toliko važno uzeti samu medalju, naravno lijepo je znati da imaš kvalitetan med, no ja uvijek pozivam sve kolege iz udruge da daju svoje uzorke na ocjenjivanja jer se tu da jako puno toga naučiti, dobiješ nove savjete i ideje, razmijeniš iskustva što je jako važno u ovom poslu – zaključio je Duško Grdić. (www.vpz.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

Share Button