Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. rujna 2016.

Fotogalerija: Središte Pitomače ovaj je vikend bilo “u starim vremenima”, jeli su se žganci s lukom i slaninom, gazilo grožđe,…

Te 1838. godine, nakon višegodišnjeg školovanja u austrijskom Wiener Neustadtu,  mladi poručnik Petar Preradović došao je u Pitomaču posjetiti majku Pelagiju i sestru Mariju. Ovaj dolazak te susret s najbližom rodbinom i zavičajem bio mu je poticaj za kasnije pisanje svevremenske i antologijske pjesme Putnik. Na 14-oj po redu manifestaciji „U posjetu starim vremenima“, scenski prikaz navedenog događaja bio je glavni motiv, a u njemu su sudjelovali: Karlo Kučanda, član Gradskog kazališta Đurđevac kao Petar te Ivka Mađar i Majda Kodžaga kao njegova majka i sestra. Oni koji su gledali ovaj scenski prikaz svjedoče da se je ekipa toliko uživjela u uloge da je gospođa Ivka u jednom trenutku i zaplakala od sreće.

Vrlo zanimljive radionice krasopisa i vezenja predstavile su kustosice Hrvatskoga školskog muzeja iz Zagrebu. Radionice je vodila profesorica Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja uz pomoć kustosice Kristine Gverić, a djelatnosti Muzeja predstavila je njegova ravnateljica – Branka Manin. U radionicama su sudjelovala djeca OŠ Petra Preradovića iz Pitomače.

Neizostavan dio društvenog života toga vremena bili su glazba i ples. Tradicionalne instrumente, koji su se svirali u podravskim ruralnim područjima, prezentirao nam je vrhunski glazbenik i solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO – Stjepan Večković.Bilo je tu i natjecanje u modernim plesovima 19. stoljeća – valceru, polki i čardašu, a članice udruga i KUD-ova su zaplesale starinsko šetano kolo. U posjetu su nam došli i Bednjanci Kavaliri, koji svoje pjesme pjevaju na arhaičnom kajkavskom jeziku koji danas i mnogi kajkavci ne razumiju.

Posjetitelji su mogli kušati jela i pića starih vremena koja su pripremile članice udruga žena i kulturno-umjetničkih društava, domaći kruh koji je ispekao Branko Rakitničan, a učenici i mentori školskog restorana SŠ Sjepana Sulimanca iz Pitomače – “Stara pivnica”,  pripremili su jela koja su naši preci konzumirali u različitim prigodama, tu je bilo bijelih i žutih žganaca, hajdinske juhe sa suhim mesom i gljivama, pileći saft, rezanci s makom,…Zatim, članovi lovačke udruge Vidra, cvrli su čvarke i pekli rakiju, a domaće vino je nudila Udruga Aršanj.

Uz prezentaciju domaćih jela i starih običaja, članice i članovi udruga činili su prekrasan dekor svojim nošnjama. Sudjelovale su slijedeće udruge: Udruga umirovljenika općine Pitomača, Udruga žena Kladare, KUD Marijan Pavleković Pajo Otrovanec, KUD Petar Preradović Grabrovnica, KUD Podravka Starogradački Marof, KUD Pitomačanka Pitomača, Udruga žena Bilogorka Sedlarica, Udruga žena Dinjevac i Čuvarice kulturne baštine Kladare.

Imali smo prilike i vidjeti najstariju poculicu u ovome kraju, čija je starost procijenjena na više od 300 godina. Ponosno ju je nosila mlada članica KUD-a Podravka, a vlasnica poculice je Ivka Skender.

Turistička zajednica općine Pitomača zahvaljuje svim sudionicima na velikom doprinosu pri očuvanje baštine i običaja kako bi ih mogli prezentirati mlađim naraštajima i dragim gostima koji rado navraćaju u Pitomaču. (www.pitomaca.hr, Fotografije: Facebook)

 

Share Button