Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. listopada 2016.

Policija pojačava kontrolu: Imamo posebne uređaje koji prepoznaju neosigurana i tehnički neispravna vozila, kazna za prekršitelje 2.000,00 kun

Predstavnici Hrvatskog ureda za osiguranje i MUP-a, predstavili su akciju Stop neosiguranim vozilima, pa ako vam automobil nije osiguran i zateknete se u njemu na cesti, policija vas iznimno lako može uhvatiti i utvrditi da ste u prekršaju. Potvrđeno je to na prezentaciji kampanje “Stop neosiguranim vozilima” što ju provode Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i MUP RH u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Cilj kampanje je dodatno smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila, te podići svijest u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja.

– Kampanja je započela 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 50.000. Velik je to uspjeh obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75 posto”, rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

– U slučaju sudara i ukoliko nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti”.

djelatnik-mupa-upravlja-mobilnim-anprom-u-automobilu-e1476795312768

U devet mjeseci ove godine zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja vozilima koja su bila tehnički nepregledana, neregistrirana i neosigurana. U nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od tog broja, 24 vozila ili 7,8 posto vozila bilo je neosigurano.

Podaci su to što ih je iznio Josip Matajia, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova.

– Pomoću radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, kao i uređajima namijenjenima samo za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR), identificirati ćemo prekršaje i poduzeti odgovarajuće mjere prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama”, dodao je.

Sustav je djelo hrvatskih programskih stručnjaka, instaliran je trenutno u devet policijskih uprava i Mobilnoj jedinici prometne policije. Kamere ANPR-a očitavaju i do 10 vozila u sekundi s točnosti očitanja najmanje 90 posto, danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti, te pri brzinama većim od 200 kilometara na sat ukoliko zbrojimo brzine svih vozila u pokretu.

Prepoznaje registarske oznake svih EU država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore i Makedonije, te jedinstvene troredne hrvatske registarske oznake motocikala i mopeda.

Policija automatski šalje svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna. Ukoliko je od isteka proteklo više od jedne godine, MUP RH je ovlašten odjaviti vozilo bez da su prometna dozvola i registracijske pločice vraćeni.

Iznos od 2.000 kuna platit će vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili ukoliko je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana. (net.hr)

Share Button