Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. studenoga 2016.

Glasnici istine trčali za Vukovar, Darko Dolovski bosonog je istrčao dionicu od 36 kilometara


U povodu Dana sjećanja na Vukovar Maraton klub Hrvatski sokol Osijek tradicionalno je organizirao memorijalni maraton od Osijeka do Vukovara pod nazivom ˝U Vukovar s ljubavlju˝u dužini od 36 km.

Na startu se okupilo 50-ak trkača među kojima su, kao i svake godine, bili i članovi udruge maratonaca VPŽ ˝Glasnici istine˝ (Pavo Tutenov, Goran Draksler, Nenad Pelengić, Željko Nikolić, Goran Špehar, Siniša Kanis, Mario Kovač i Darko Dolovski koji je i ovaj maraton istrčao bosonog) sa svojim gostom Igorom Vukovićem iz Kutine dopredsjednikom Atletske udruge Moslavina u pokretu.

Cilj Memorijalnog maratona bio je kod Križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav gdje su sudionici ovog događaja polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast žrtvama Vukovara.

Po završetku maratona ˝Glasnici istine˝ obišli su Memorijalno groblje u Vukovaru gdje su paljenjem svijeća kod Spomen obilježja odali počast svim poginulim braniteljima Vukovara. Potom su otišli do Ovčare, gdje su obišli Spomen dom te se prisjetili svih žrtava Ovčare gdje srpski agresor počinio najveći zločin u Domovinskom ratu pogubivši 261 ranjenika i civila dovedenih iz vukovarske bolnice u noći 20. na  21. 11.1991. godine.  Za posmrtnim ostacima 61 ranjenika još se uvijek traga.

Nadalje, paljenjem svijeće podno Spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa Glasnici istine˝prisjetili su se oko 10 tisuća hrvatskih branitelja i civila koji su tu bili zatočeni, te gdje jr u hangarima ubijeno oko 700, a 1200 zatočenih branitelja i civila vodili su se kao nestali,

Svoj obilazak Vukovara ˝Glasnici istine˝završili su u vukovarskoj bolnici gdje je u podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada (25. kolovoza – 18. studenog 1991.). U tom je razdoblju gradska bolnica postala ratnom bolnicom koju je agresor sustavno bombardirao i uništavao.

˝Glasnici istine˝zahvalili su Virovitičko-podravskoj županiji te Sportskoj zajednici Virovitičko-podravske županije na pomoći u organizaciji odlaska na Memorijalni maraton. (Glasnici istine)

Share Button