Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. prosinca 2016.

Dodijeljene nagrade i priznanja „Marko Polo“: Virovitički fotograf Saša Pjanić nagrađen prvom nagradom za putopis „Bilogora – ljepota slobodnog pada“

U Novinarskom domu u Zagrebu šestu godinu za redom hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET) u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio je nagrade ‘Marko Polo – slavni putopisac’.
Osim hrvatskih novinara za najbolji tekst ili reportažu u posljednjih godinu dana, nagrađeni su i strani novinari i pisci, članovi FIJET-a, za reportažu o zemlji domaćinu kongresa FIJET-a u 2015. godini. Svečanoj dodjeli nagrada nazočili su glavni tajnik FIJET-a, Jacques Campeu, direktor Turističke zajednice Malte i generalni tajnik Fondacije za turizam Mediterana, Andrew Muscat, te mnogobrojni novinari i članovi FIJET-a iz Srbije, BiH i Makedonije.
Predsjednica hrvatskog FIJET-a, Tina Čubrilo-Eterović, istaknula je kako svrha novinarstva nije samo kritizirati i ukazivati na propuste, već dati doprinos uspješnosti hrvatskog turizma.
Izaslanica ministra turizma, Božica Lapić, izrazila je zadovoljstvo što Ministarstvo turizma ima dobru suradnju s FIJET-om i turističkim novinarima.
Ove godine prvu nagradu ‘Marko Polo’ dobili su Saša Pjanić za putopis ‘Bilogora – ljepota slobodnog pada“, objavljenog u časopisu ‘Croatia’ i Šime Strikoman za turistički film ‘Zmajevo selo’, te predstavljanje Hrvatske i hrvatskog turizma kroz Milenijski svijet – slike i filmove koji su obišli svijet. Za doprinos afirmaciji putopisa i turističkog novinarstva druga nagrada i medalja s likom Marka Pola dodijeljena je novinarki i urednici Večernjeg lista, Tanji Božić, za seriju putopisa.
Za doprinos afirmaciji putopisa i turističkog novinarstva treća nagrada i medalja s likom Marka Pola dodijeljena je novinarki HRT-a, Mirjani Žugec Pavičić, za prilog na temu ‘Međimurje tradicijske kulinarke i stari zanati’ u emisiji ‘Baština’ emitiranoj na Hrvatskom radiju – Glas Hrvatske.
Nagrada za najbolju reportažu o Zagrebu dodijeljena je novinaru HRT-a, Saši Živkoviću. Riječ je o reportaži i zagrebačkom Dolcu emitiranoj u emisiji Labirint.
Medalja FIJET-a s likom Marka Pola i s posebnim priznanjem za uređivanje časopisa ‘Moj Zagreb’ dodijeljena je Biserki Rajković-Salata.
Priznanja Marko Polo su dobili Sanja Pražen, Tomislav Stiplošek, Ivica Korman i Igor Mikulić. Za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji te promicanju etičkih i profesionalnih standarda turističkog novinarstva dodijeljena su i tekst priznanja. Medalju s likom Marko Polo dobili su Voljen Grbac za putopis ‘Ozalj – zeleno srce Hrvatske’, HRT za emisiju ‘More’ i Vesna Jurić Rukavina. Povelja za životno djelo posmrtno je dodijeljena istaknutom članu i dugogodišnjem aktivistu unutar turističkih novinara, Dragi Ferenčiću.
Od inozemnih novinara nagrađeni su novinar i urednik časopisa ‘Iktissadiat’ Georges Younes iz Libanona i novinar i urednik RT Vojvodina, Kamenko Milenković. (www.nezavisni.hr, Fotografija: Facebook)

Share Button