Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. siječnja 2017.

Branitelji s područja VPŽ sudjelovali na 5. Memorijalnom polumaratonu ”Maslenica”

U sklopu obilježavanja 24. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica jedne od najznačajnijih bitaka Domovinskog rata kojom su ponovo spojeni odsječeni dijelovi srednje i sjeverne Hrvatske s ostatkom domovine, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko–podravske županije i Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” sudjelovali su po peti put na Memorijalnom polumaratonu ”Maslenica” koji se i ove godine održavao u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade ”Kune” u spomen na 127 poginulih branitelja u jednoj od najvećih bitaka Domovinskog rata, koji su prije 24 godine krenuli u oslobađanje zadarskog zaleđa.

Prije samog starta u Kašiću kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće u počast 36-torici poginulih branitelja iz sastava 3. gardijske brigade ”Kune” koja je podnijela i najveće žrtve u akciji Maslenica.

Na startu utrke kod ”Zelenog hrasta” prije samog starta okupljenima maratoncima obratio se predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Tomislav Antolović, koji je između ostalog rekao: ”Zahvaljujem se svima koji su ovo maglovito i hladno jutro odlučili provesti upravo na mjestu na kojem su te davne 1993. godine svoje živote ostavili naši heroji”, te je simbolično dao znak za start utrke.

Dionicu dugu 18 kilometara od ”Zelenog hrasta” preko Kašića, Paljuva do Novigrada istrčalo je 30 –tak maratonaca pod motom – Da se ne zaboravi žrtva slavonskih sinova, slavonskih ”Kuna”, heroja ”Kobri”.

Specifičnost ovog polumaratona je da u njemu sudjeluju slavonski maratonci koji i ovim simboličnim činom dokazuju da se suborci nikad ne zaboravljaju. Sudjelovanje slavonskih maratonaca omogućili su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Športska zajednica Virovitičko-podravske županije. (Domovina net; Miroslav Milovuković-Minkila)

Share Button