Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. siječnja 2017.

Pročitajte prekrasnu priču o vezi Dječjeg vrtića Suncokret Slatina i malenog mjesta Mligbabe na sjeveru Etiopije

U sklopu projekta “Različiti smo ali nam je osmijeh isti”, djeca iz Dječjeg vrtića Suncokret Slatina, tijekom puna tri mjeseca imala su priliku proučavati afričku civilizaciju i kulturu. Likovnim i glazbenim izražavanjem te brojnim istraživačkim, društveno-spoznajnim, radno-praktičnim aktivnostima, kod djece se poticala solidarnost i međusobna tolerancija a u radu na projektu sudjelovali su i roditelji te nekoliko vanjskih suradnika.
Izrađivao se nakit, keramičke posude od gline i afričke kolibe od slame, putem kazališta sjena djeca su se zabavljala s afričkim životinjama, a u plesnoj radionici imala su priliku upoznati dječje pjesme i okušati se u tradicionalnim plesovima iz Etiopije. Istraživali su i afričku kuhinju pa im je u goste došla Blaženka Kovač, profesorica predmeta prehrambene struke, uz čiju su pomoć pripremili tradicionalnu etiopijsku palačinku “injeru” i kolačiće od slatkog krumpira.
Budući da su otkrili da je Etiopija jedna od najsiromašnijih država svijeta, odlučili su pomoći te su u suradnji s roditeljima održali radionicu izrade božićnih ukrasa. Njihovom prodajom na Gradskom božićnom sajmu prikupili su sredstva za kupnju bilježnica i drugog pribora za jednu školu u malom mjestu Mligabe na sjeveru Etiopije, a 120 kemijskih olovaka malim je Etiopljanima poklonila Knjižara Bubamara tvrtke Honel Slatina.
Sa svojim odgojiteljicama djeca su oslikala i majice koje je zajedno sa školskim priborom u Etiopiju odnijela Svjetlana Dupan, knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika, koja je tu zemlju posjetila tijekom božićnih blagdana. Nakon povratka održala je djeci u vrtiću prezentaciju o Etiopiji i prenijela im pozdrave i zahvale iz škole kojoj su poslali poklone i pomoć. Tako su se unatoč velikoj udaljenosti povezala djeca iz jedne male afričke škole i djeca iz jednog malog europskog vrtića koji su u mnogome različiti ali im je osmijeh isti. (DV Suncokret)

 

Share Button