Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. travnja 2017.

VIDEO: Virovitički ‘no-kill’ azil za životinje dobar je primjer ostalima

Čak 750 pasa s virovitičkog područja našlo je dom u azilu za životinje, u kojem će ne nađu li udomitelja dočekati duboku starost. Sklonište financiraju grad Virovitica, tvrtka koncesionar te građani svojim donacijama, a odlučite li udomiti psa, znajte da će ga besplatno cijepiti, čipirati i sterilizirati. Virovitičko sklonište za životinje proteklih je 7 godina koncesionar za područje grada i tri susjedne općine. Smješteno je u dijelu nekadašnje vojarne, a zahvaljujući provođenju politike neusmrćivanja životinja, novi dom pronašlo je oko 750 pasa.

Životinje žive trajno u skloništu dok ih netko ne udomi ili dok ne uginu od starosti. Mislim da nema nikakvog smisla po zakonskoj osnovi 60-ti dan uspavati psa na kojem ste sve napravili: očistili ga od parazita, socijalizirali, mislim da to nema nikakvog smisla, ističe voditelj virovitičkog skloništa za životinje Zvonko Zečević. Dosadašnju praksu nekoliko ‘no-kill’ skloništa uskoro će morati provoditi sva. Takvu odluku pozdravljaju iz Udruge Prijatelji životinja.

Djelatnici skloništa najčešće pronalaze napuštene pse bez identifikacijskog čipa koje nesavjesni građani napuštaju tijekom godišnjih odmora ili kako bi izbjegli zakonsku obvezu cijepljenja. Desna ruka su im volonteri koji im pomažu u skrbi o trenutačno 70-ak pasa. Sklonište financira Grad Virovitica, tvrtka koncesionar te građani svojim donacijama, a odlučite li se udomiti psa, veterinarska ambulanta za male životinje besplatno će ga cijepiti, čipirati i sterilizirati. (hrt.hr)

Share Button