Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. lipnja 2017.

Informativno edukativni centar Dravska priča postala je novi dom bijele rode

Državna uprava za zaštitu i spašavanje primila je poziv o pronalazku ozljeđene bijele rode (Ciconia ciconia) u naselju Korija. Po zaprimljenoj prijavi, kontaktirana je Veterinarska stanica Virovitica koja je obavijestila Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije o ozljeđenoj rodi i mjestu gdje se nalazi.

Djelatnici Javne ustanove uputili su se u Koriju, gdje je obitelj Gregurec brinula o ozljeđenoj rodi do dolaska djelatnika JU. Po dolasku je utvrđeno kako se radi o mladoj bijeloj rodi, vidno iscpljenoj i ozljeđenih krila.

Mlada roda odvezena je u Informativno edukativni centar Dravska priča, te je nakon konzultacija sa Zoranom Horvatom iz Centra za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja AWAP kod Zaprešića, odlučeno da je potrebno napraviti veterinarski pregled i rendgensko snimanje krila mlade rode, što je i napravljeno u Veterinarskoj ambulanti Feliks u Virovitici. Pokazalo se kako krila nisu slomljena, ali je ustanovljena vanjska ozljeda desnog krila te neprirodan položaj lijevog krila. Po završetku pregleda roda je vraćena u Informativno edukativni centar na daljnji oporavak s namjerom da se po oporavku vrati u gnijezdo za koje se pretpostavlja da je iz njega ispala. Oporavak mlade rode, što je podrazumjevalo hranjenje i svakodnevno tretiranje ozljeđenog krila antibiotičkim sredstvom, uz osiguran mir proveli su djelatnici Javne ustanove.

U suradnji sa HEP Elektra Virovitica koja je osigurala dizalicu dogovoreno je vraćanje rode u gnijezdo. Dodatnim konzultacijama s Ivanom Darkom Grlicom iz Prirodoslovnog društva Drava, zaključeno je kako su ozljede lijevog krila trajnog karaktera, usljed kojih je nemoguć opstanak i preživljavanje mlade rode u prirodi te po povratku u gnijezdo postoji velika mogućnost od ponovnog ispadnja, pa čak i izbacivanja iz gnijezda. Daljnju brigu o rodi preuzela je Javna ustanova čije sjedište će biti novi dom za njen dug i sretan život.

Nakon obavljenih konzultacija i donošenja odluke o mjestu i načinu zbrinjavanja ozljeđene rode pristupilo se prstenovanju ostalih roda u gnijezdu na školi u Koriji sa svrhom prikupljanja podataka. Prstenovanje ukupno 4 rode izvršio je ovlašteni prstenovač Ivan Darko Grlica.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ovim putem zahvaljuje svim sudionicima koji su svojim savjesnim postupanjem, savjetima, znanjem, suradnjom i pomoći pridonjeli spašavanju i zbrinjavanju strogo zaštićene bijele rode. (www.virovitica-nature.hr)

Share Button