Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. studenoga 2017.

Vulkan u središtu Virovitičko-podravske županije: Znate li da se na izlazu iz Voćina nalaze ostaci vulkanskih stijena kakvi se mogu vidjeti u Irskoj, Češkoj, Novom Zelandu i SAD-u

Unutar Parka prirode Papuk, na izlazu iz Voćina, na cesti prema Požegi, nalazi se i jedinstveni geološki spomenik prirode Rupnica, koja je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. To je jedinstveni geološki spomenik prirode.

Njegov geološki značaj je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena, u obliku četverokutnog i šesterokutnog stupastog lučenja albitskog riolita. Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.

Lokalitet Rupnica je dio petrološki heterogene vulkanske mase unutar koje se nalaze različiti varijeteti bazalta, andezita, riolita i tufova. Oko starosti vulkanskog tijela postoji dvojba. Prema mišljenju jedne grupe geologa vulkaniti su nastali prije oko 70 milijuna godina (gornja kreda), dok su prema mišljenju drugih nastali prije oko 16 milijuna godina (srednji miocen).

Rupnica ostaje jedinstvena geološka pojava na hrvatskom području. Inače najljepši su svjetski primjeri takvih stupova na lokalitetima Giant´s Causeway, na sjeveru Irske i Vražji toranj sa 150 metarskim stupovima u Wyomingu, Sjedinjene Američke Države, a slični detalji mogu se vidjeti i u Češkoj te Novom Zelandu. (www.vpz.hr, www.papukgeopark.com, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button