Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. prosinca 2017.

Krenuli su u tri sata iza ponoći, da bi se po kiši i snijegu poklonili nevinim hrvatskim žrtvama: Tomislav Kolec i Tihomir Tomeković pješačili od Virovitice do Voćina

Kako već devetu godinu zaredom Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije organizira Hodočašće branitelja Gospi Voćinskoj u Voćin u znak sjećanja na 47 brutalno ubijenih civila (žena i muškaraca) 12. i 13. prosinca 1991. godine, dvojica branitelja, umirovljenih profesionalnih časnika, Tihomir Tomeković i Tomislav Kolec, želeći tako odati počast nevinim žrtvama, zaputili su se iz Virovitice u Voćin pješice, a kod sela Levinovac pridružio im se i Mirko Brajtigam, također umirovljeni profesionalni časnik, te su pod stalnom automobilskom pratnjom Mirka Poljanca, predsjednika Virovitičke HVIDR-e, uspješno došli do Voćina.

Hodnja rutom Virovitica-Rezovac-Pčelić-Levinovac-Hum-Voćin duga više od 38 kilometara trajala je nepunih sedam sati budući da su „pred tablom Voćin“ bili već prije 10,00 sati. Trojica branitelja u ovoj hodnji predstavljali su udruge HVIDR-a i HČZ Virovitica te nošenjem grba grada i sam grad Viroviticu.

Treba reći da je ovo bilo sve samo ne obična hodnja. Naime dvojica branitelja krenula su u tri sata u rano jutro 13. prosinca 2017. Iz Virovitice hodnju po vrlo jakoj kiši miješanoj sa snijegom i niskoj temperaturi, što ih je pratilo cijelim putem, a kada se tome doda i vrlo zahtjevan teren, s nizom značajnih uspona, onda se njihov čin može smatrati svojevrsnim pothvatom kojim su na upečatljiv način odali počast nevinim Voćinskim žrtvama. Nakon presvlačenja potpuno mokre opreme i kratkotrajnog odmora nastavili su sudjelovati u cjelokupnom programu hodočašća. (www.vpz.hr, Davor Špoljarić)

Share Button