Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. siječnja 2018.

Fotogalerija: Pogledajte kako se “Vincekovo” proslavilo u pitomačkom vinogorju, Špišić Bukovici, Novoj Bukovici i u Cabuni

U povodu obilježavanja blagdana sv. Vinka diljem naše županije proslavljeno je “Vincekovo”, a u fotogaleriji pogledajte kako je bilo.

“Vincekove hodancije” na pitomačkom vinogorju
U povodu obilježavanja blagdana sv. Vinka Turistička zajednica i Općina Pitomača organizirali su pješački izlet s degustacijom vina po pitomačkom vinogorju pod nazivom “Vincekove hodancije”. Tijekom hodancija posjetili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva Dent, Slaviček i Đakić. Tom prigodom u vinogradima domaćina prikazan je prigodni obred vezan uz taj blagdan koji su vodili vinski biskupi Tomislav Lovreković i Mladen Jug. Sveti Vinko je naime jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, a uz njega se tradicionalno veže i obred u kojem, bez obzira na vremenske prilike, treba doći do trsa gdje je gazda vinograda ritualno odrezao nekoliko grančica. Potom se orezani trs poškropio, a na lozu su obješene kobasice koje ukazuju na želju za plodnošću i dobrim urodom. (www.icv.hr, bs)

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Ivan” organizirala “Vincekovo” u Špišić Bukovici
Udruga vinogradara i voćara “Sveti Ivan” iz Špišić Bukovice u suradnji s Općinom Špišić Bukovica, tradicionalno je ispred Hrvatskog doma u Špišić Bukovici proslavila Vincekovo, vinski blagdan koji je ujedno i početak sezonskih radova u vinogradima. Uz pedesetak članova udruge iz Špišić Bukovice, Virovitice i Vukosavljevice, na ovoj vinskoj manifestaciji sudjelovali su i mještani Špišić Bukovice, te ostali ljubitelji dobre vinske kapljice. Uz nazočnost načelnika općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera, ceremonijal obrezivanja trsa obavili su predsjednik udruge “Sveti Ivan” Zvonko Kucljak te član udruge Marinko Ivanković, a cijeli obred i sve nazočne blagoslovio je župnik Špišić Bukovački Goran Malenica. Na trsu su po starom običaju bile obješene kobasice kao simbol plodnosti i dobrog uroda, a svi nazočni mogli su se počastiti i domaćim kuhanim vinom. Nakon ceremonijala, proslava Vincekova nastavila glazbom tamburaškog sastava iz Špišić Bukovice. (www.icv.hr, bs)

KUD Lipa tradicionalno organizirala “Vincekovo” u Bukovačkom vinogorju
Kulturno-umjetničko društvo Lipa Nova Bukovica organiziralo je već tradicionalno Vincekovo u Bukovačkom vinogorju uz potporu Općine. Više vinogradara i njihovih gostiju okupilo se ove subote kod domaćina Franje Kraljika, vinogradara iz Miljevaca. Molitvu blagoslova vinograda predvodio je Ivan Buti, od ranije znan kao vinski biskup. Sve goste u ime domaćina KUD-a Lipa pozdravio je Igor Kojić, njen predsjednik, pozvavši ih na druženje uz pripremljene tople napitke i jela po izboru dok se za dobro raspoloženje i ove godine pobrinuli su se glazbenici okupljeni u sastavu Noćna smjena. (www.icv.hr, žf)

“Vincekovo” u Cabuni
Već tradicionalno u Cabuni je u subotu 20.siječnja povodom nadolazećeg blagdana Sv. Vinka ili Vincekova za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja obavljen ceremonijal obrezivanja te posvete vinove loze i vinogradara. Župnik Valentin Furijan iz Cabune blagoslovio je vinograde, vino i vinogradare nakon čega je i novi vinski biskup Mijo Dornjak obavio ceremonijal obrezivanja i blagoslova vinove loze. Ceremonijal je obavljen na obiteljskom imanju Dornjak u Cabuni uz prisustvo vinogradara iz Cabune te članova udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice. (www.icv.hr, dv)

Share Button