Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. veljače 2018.

Tri godine zaredom, Virovitičanin, Hrvoje Brijačak je ”Najdoktor”: Ginekologija se zavoli s vremenom, a pomoći djetetu doći na svijet nešto je veliko i humano

Najveći dio života ginekolog Hrvoje Brijačak proveo je u voljenoj Virovitici, ali se danas jednako dobro osjeća i u Varaždinu, gdje se s obitelji doselio 2011. godine.

Rođen je u Osijeku, a odrastao je u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet, specijalizaciju iz ginekologije i subspecijalizaciju ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije završava u Zagrebu. Prva iskustva stekao je radeći u Virovitici, u OB Virovitica, ali zbog privatnog posla supruge oftalmologinje Nataše Brijačak i njezine Optike Fokus dolaze živjeti i raditi u Varaždin.

Kako sam kaže, u virovitičkoj mu je bolnici bilo lijepo raditi i nikada ne bi otišao odande, “ali u životu treba raditi kompromise”. Nakon nekoliko godina i život u Varaždinu postaje “jednako lijep”.

Koliko Vam znače komentari Vaših pacijentica na portalu Najdoktor.com?

– Tri godine zaredom pacijentice Varaždinske županije i šire imaju isti stav i mišljenje o kvaliteti moje liječničke pomoći. Postoji nekoliko ozbiljnih portala gdje pacijenti mogu iznijeti svoje osjećaje o liječenju, a portal Najdoktor svakako je jedan od njih. S obzirom na to da se na portalu nalaze pozitivni i negativni primjeri, smatram da je to samo jedna mala pomoć pacijentu pri prvom kontaktu s liječnikom. Lakše se prekine barijera bijela kuta – pacijent i počne se graditi obostrano povjerenje.

Pacijentice ističu Vašu ljubaznost, pristupačnost te želju da im pomognete i oslobodite ih straha prije operacije ili drugog zahvata. Koliko je u današnjem tempu rada u bolnicama moguće izdvojiti vremena za svakog pacijenta?

– Liječenje provodimo timski. Svaki dio tima, počevši od medicinskih sestara koje provode njegu, radnica na odjelu koje se brinu o čistoći i servirki koje poslužuju hranu, nosi svoj dio tereta. Svi zajedno vodimo brigu oko liječenja i njege pacijenata. Samo takav timski rad može kod pacijenata ostaviti pozitivan dojam.

brijacak

Zašto ste se odlučili za specijalizaciju ginekologije? Je li to oduvijek bio Vaš prvi izbor?

– Ginekologija se zavoli s vremenom, a pomoći djetetu doći na svijet nešto je veliko i humano. Bolje reći ovako – birao sam porodiljstvo, a dobio i ginekologiju.

Kako gledate na problem odlaska liječnika iz Hrvatske? Mnogi kažu da glavni problem nisu male plaće, nego uvjeti rada.

– Nakon dvadeset godina rada u hrvatskom zdravstvu iskusio sam sve njegove prednosti i nedostatke. Upoznat sam s radom velikoga socijalnog sustava, ali i s velikim brojem privatnih poliklinika i jasna mi je sprega socijalnog i privatnog. Znam što znači pojam “veliki šef” – najbolji i nezamjenjivi, a poslije njega “potop”. Jasan mi je put kojim ide socijalno zdravstvo. Većini nas koji radimo u tom sustavu lako je prepoznati što je sve neophodno da bismo stvorili održivo socijalno zdravstvo. To je zdravstvo u kojemu, nakon što radnik plaća cijeli život socijalno osiguranje, na kraju neće morati ići privatnom doktoru. To je zdravstvo u kojemu, kad ti zatreba određeni operativni zahvat, nećeš morati čekati godinama. Kad bismo imali takvo zdravstvo, ni doktori ne bi odlazili. (regionalni.com, Fotografije: Ivan Agnezović)

Share Button