Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. ožujka 2018.

U četvrtak 22. ožujka obilježava se – Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Ideja je da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se taj dan svake godine obilježava uz drugi moto.

Moto Svjetskog dana voda 2018. godine je „Priroda za vodu“. Postojeća neravnoteža dostupnosti pitkoj vodi  je neprihvatljiva, jer preko 2 milijarde ljudi oskudijeva  vodom te je potrebno dodatno  uložiti znatan napor kako bi svi na našoj planeti imali pristup dovoljnim količinama pitke vode. Unatoč  negativnim pojavama, kao što su zagađeni okoliš, klimatske promjene i nemar pojedinaca, početak rješavanja ovog problema vidljiv je u poštivanju temeljnih prirodnih zakonitosti. Ovogodišnji moto obilježavanja  ukazuje nam na smjer kojim trebamo krenuti kako bi iskoristili prirodu i njene zakonitosti  kao moguće  rješenje mnogih problema vezanih uz vodu u najširem smislu.

U prosincu 2016.godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojila rezoluciju “Međunarodno desetljeće (2018-2028) za akciju – Voda za održivi razvoj”  kako bi se stavio veći fokus na vode tijekom deset godina. Novo desetljeće će se fokusirati na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva i provođenju i promociji povezanih programa i projekata, kao i na unapređivanju suradnje i partnerstva na svim razinama u cilju pomoći u postizanju međunarodno dogovorenih ciljeva vezanih uz vodu.

Desetljeće „Priroda za vodu“ će započeti Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018. godine. Budimo razumni, koristimo prirodu kao rješenje. (virovitica-nature.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button