Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. svibnja 2018.

On je hrvatski majstor za eksplozije na ekranu, izrađuje makete iz gradova budućnosti: Upoznajte Sandrina Požežanca „Darth Vadera“ iz Virovitice

Virovitičanin Sandrino Požežanac još je u petom razredu osnovne škole, inspiriran čarolijama na filmu, pokušao napraviti vlastitu verziju Star Wars 7. Imao je analognu kameru, većinu efekata je radio uz pomoć maketa i stakala, pa se ugodno iznenadio kada je shvatio da „ima crtu“ za ovaj hobi. Kasnije, u astronomskom području, neke druge makete i više znanja iskoristio je za predavanja kojima je želio dokazati kako je čovjek zaista sletio na Mjesec. Uskoro se zaljubio u svijet magije i Harryja Pottera, pa su u njegovoj radnoj sobi uz svemirske letjelice niknuli i jedinstveni dvorac Hogwarts, magični štapići popularnih čarobnjaka… A danas?

Danas je Sandrino mlad čovjek koji oduševljava prijatelje i poznanike. Studira vizualne efekte i montažu na trećoj godini Akademije dramske umjetnosti. I dalje izrađuje makete, uči o novim postignućima iz područja astronomije i traži rupe u teorijama zavjere. Aktivan je član Udruge ljubitelja Zvjezdanih ratova, Legije 501. i Udruge Ministarstva magije Hrvatske. Gostovao je u emisijama, davao intervjue, drži predavanja…

Roditelji Violeta i Renato te sestra Carmen, koji su se odselili u Njemačku ističu kako ih po mjesec dana ne bi ni nazvao, da ga uredno ‘ne gnjave’, koliko je zaokupljen hobijima. Tu je i zaručnica Anamarija s kojom dijeli svaku ideju već na samom začetku. No zacijelo najveću potporu daju mu njegove bake Nada i Ana.

– Znate, kad je izašao članak o njemu u Playboyu, kako sam prošla. Dođem do kioska, tamo gužva, a meni malo neugodno. Potiho tražim primjerak, a prodavačica kaže: pa bako, zar vi to Playboy kupujete? A ja promucala da trebam tri primjerka čak, da mi je unuk unutra – prepričava nam baka Nada koja zna svaki Sandrinov eksperiment, predavanje, ispit, video, figuricu. A njih ima.

– Jako sam sretan što sam jedan dio hobija iz djetinjstva pretočio u profesiju i što danas radim na dugometražnim filmovima. Najdraže mi je raditi na tzv. compositingu, završnom spajanju efekata – priča Sandrino koji za sebe simpatično kaže da je “geek”, ali s društvenim životom.

Radi na televizijskim reklamama. Na Danima astronomije u Daruvaru prije nekoliko godina održao je predavanje uz pomoć vlastitog holograma. Stvoriti od virovitičkih ribnjaka u programu scenu iz Ratova zvijezda? Čista sitnica. Od računala Sandrino često pobjegne u radionicu prijatelja Luke Hrgovića, za koju kaže kako je mala filmska industrija u garaži.
– Okruženi smo hrpom računalnog otpada, dijelovima računala, starih matičnih ploča. Budući da radimo na filmu „Slice of life“ koji je hommage osamdesetima i filmu „Blade Runner“, cijela jedna zajednica entuzijasta nam pomaže. Poklanjaju nam dijelove računala, igračke, što god trebamo. Mi potom izrađujemo zgrade, vozila, sve osvjetljavamo i vizualiziramo. Moram priznati da ću se time jako ponositi kad završimo projekt – kaže Sandrino.

Unatoč tome što izvrsno koristi suvremeni softver, voli izazove u vidu maketa i analognih tehnologija. Njegovih ruku djelo su makete zgrada i automobila iz budućnosti, kao i jedini licencirani hrvatski kostim omiljenog Darth Vadera, koji je izradio uz pomoć kolegice kostimografkinje i kojim se zapaženo prošetao Dubrovnikom prije dvije godine. Zacijelo ste vidjeli i televizijsku reklamu za jednu banku na kojoj automobili lete u sumornoj izmaglici futurističkog grada, u čemu Sandrino također ima svoje prste.

U vizualnim efektima povezao je sve svoje interese – SF, slikarstvo i maketarstvo pa je danas mnogima primjer kako slijediti vlastiti san, jer se on može ostvariti.
– U životu skačem s teme na temu, svima kažem da sam ‘geek’, ali s bogatim društvenim životom – sa smiješkom kaže Sandrino, koji će se sljedeće godine oženiti.U budućnosti želja mu je dospjeti do Lucasovog studija, „krivca“ za sve.

Jedno od područja na kojima je Sandrino zapažen je i astronomija. Među upečatljivijim predavanjima je ono „Jesmo li bili na Mjesecu“, koje iznova aktualizira novim animacijama i dokazima. Potreba za rušenjem nekih suvremenih teorija navela ga je da razmišlja i o novom velikom projektu.

– Želio bih s kolegama filmašima snimiti dokumentarac u više nastavaka, kojim ćemo odgovoriti ‘ravnozemljašima’, argumentima na argumente. U to će biti uključeni doktori znanosti, fizičari i svi relevantni sugovornici u Hrvatskoj koji itekako imaju što reći na pitanje o svemiru, putovanju na Mjesec i drugim povijesnim događajima o kojima sada bujaju razne teorije – kaže Sandrino, te ističe kako će uz važne sugovornike film pratiti i scene s vjerodostojnim maketama, mjerenjima i vizualizacijom. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv, Udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova Hrvatska)

Share Button