Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. svibnja 2018.

Znate li što je zajedničko Virovitici, Bouliji u Australiji kao i nekim gradovima u Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i SAD-u – svi imaju „3D zebre“

Jedan grad u zapadnom Queenslandu pridružio se nekonvencionalnom globalnom trendu koji nastoji usporiti vožnju automobila ili motora u blizini pješačkih prijelaza. Boulia je prvi australski grad koji je uveo trodimenzionalne zebre gdje bijeli blokovi optičkom iluzijom ”iskaču” s ceste, prenosi ABC. Gradonačelnik Boulia Rick Britton izjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima.

– Vidio sam da su druge zemlje postavile 3D prijelaze kako bi usporile promet. Mislio sam da je to sjajna ideja koja bi se mogla realizirati u malom gradu poput našeg – rekao je Britton. Otkrio je da je uređaj za označavanje crte već kupljen. Križanje će poslužiti kao atrakcija turistima koji posjećuju regiju i mogao bi čak potaknuti uličnu umjetnost u Bouliji.

Slični prijelazi postoje na Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, ali i u Virovitici kod osnovnih škola Ivana Brlić Mažuranić i Vladimir Nazor.

Inače, gradonačelnik Boulia Rick Britton izjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima. Dr. Mark King, tehničar Sveučilišta u Queenslandu koji radi za Centar za istraživanje nesreća, rekao je kako postoji veliki interes za takve pješačke prijelaze širom svijeta. U ožujku je Regionalno vijeće Cairnsa uložilo oko 200.000 kuna za sličan prijelaz.

– Nadamo se da će instalacija umjetničkog djela potaknuti vozače da uspore – rekla je glasnogovornica. (www.vecernji.hr, Fotografija: Instagram, www.virovitica.hr)

Share Button