Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. srpnja 2018.

Županija kao HR perjanica u povlačenju EU sredstava: U posljednjih pet mjeseci Virovitičko-podravskoj županiji je odobreno ukupno 50 projekata vrijednih 131.8 milijuna kuna

Potpis koji je u Vinkovcima stavio virovitičko-podravski župan Igor Andrović na pet strateških projekata, teških ukupno 156.500.000,00 kuna, uz još dodatnih oko 60 milijuna kuna za prirodnu baštinu, te projekte općina i gradove s područja VPŽ, predstavlja najznačajnije ulaganje u zadnjih 15 godina, kako u Slavoniju koja je kroz više od 130 projekata dobila 1.3 milijarde kuna, tako i u Virovitičko-podravsku županiju.

Podsjetimo, na nedavno održanoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana uz predsjedavanje premijera Andreja Plenkovića, te ministre, Tomislava Tolušića (potpredsjednik Vlade RH), Predraga Štromara (potpredsjednik Vlade RH), Dražena Bošnjakovića, Darka Horvata, Zdravka Marića, Gorana Marića, Olega Butkovića, Tomislava Ćorića i Milana Kujundžića, te ministrica, Nade Murganić, Gabrijele Žalac i Nina Obuljen Koržinek, kroz Razvojni sporazum u Virovitičko-podravskoj županiji, koji je potpisao župan Andrović, gradit će se:

– Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković u Cabuni – 39.500.000,00 kuna
– Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici – 36.000.000,00 kuna
– Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici – 9.000.000,00 kuna
– Multifunkcionalna građevina za poljoprivredne i gospodarske manifestacije u Virovitici (Viroexpo) – 14.000.000,00 kuna
– Uređenje Turističko-rekreativnog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica Grad“ Orahovica – 58.000.000,00 kuna.

IMG_7436

No to je samo nastavak kontinuiranog prijavljivanja na EU projekte. Naime, od 24. veljače do 20. srpnja, u intervalu od dvije sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Virovitičko-podravska županija je uz VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj VPŽ prijavila 156 projekata vrijednih 135,8 milijuna kuna. Istodobno, u navedenom periodu, odobreno je 50 već ranije prijavljenih projekata u ukupnoj vrijednosti 131.8 milijuna kuna.

Najviše sredstava dobiveno je za promicanje održivog razvoja prirodne baštine u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna kuna (projekti Križnica, Dravska priča i EPIcentar Sequoia). Prošlo je i deset projekata energetske obnove u zgradama javnog sektora, ukupne vrijednosti 34.216.778,89 kuna. Potpisan je ugovor za izgradnju Tehnološkog inovacijskog centra u Virovitici vrijednog 17,6 milijuna kuna. U sklopu natječaja Zaželi, potpisani su ugovori za četiri projekta ukupne vrijednosti od 11 milijuna kuna…

Osim toga, potpisani su ugovori za dva sustava navodnjavanja (Đolta i Novi Gradac – Detkovac) u vrijednosti većoj od 43 milijuna kuna za 1.000 hektara novo navodnjavanih površina. Uskoro se očekuje i početak radova na novim poduzetničkim inkubatorima u Slatini, Orahovici i Pitomači. Počeli su radovi na izgradnji nove dnevne bolnice Virovitica, uz opremanje operacijskih sala, ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

Navedeni podaci pokazuju kako je Virovitičko-podravska županija, uz VIDRA Agenciju za regionalni razvoj VPŽ i nadalje u hrvatskom vrhu po povlačenju EU sredstava. Naime, od početka travnja su svi proračuni HR županija za 2018. godinu, dostupni na aplikaciji Otvoreni proračun, projekt koji je pokrenula Hrvatska zajednica županija, Virovitičko-podravska županije vodeća je HR županija po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika.

Po podacima koji obuhvaćaju povlačenje EU sredstava od međunarodnih organizacija i institucija te tijela EU, Virovitičko-podravska županije je po glavi stanovnika „povukla“ 1.617,76 kuna. Iza nje je Ličko-senjska, pa Varaždinska županija…

– Virovitičko-podravska županija godinama je, uz Razvojnu agenciju VIDRA, HR perjanica u povlačenja EU sredstava još od vremena kada je župan bio Tomislav Tolušić, a to se nastavlja i danas – podcrtao je virovitičko-podravski župan, Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

podaci

Share Button