Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. travnja 2019.

Oni znaju sve o igrama s kojima su se zabavljali naši djedovi i bake: Obožavaju trke u vrećama, gađanje kozane, potezanje konopca, trke štulama, bacanje potkove i „Čovječe ne ljuti se“

Leon Ciglar, Sara Kubatov, Andrijana Kolić i Tin Hamaček iz 3A OŠ Eugena Kumičića Slatina, uz mentoricu, Veru Menčik su „Slatnogori sakupljači“. Njih zanimaju tradicijske igre, igre u kojima su se zabavljali naši djedovi i bake, a time od zaborava žele sačuvati tradiciju i igračke iz tog vremena. Slatnogor (Slatina + gora Papuk – Slatnogor nap.a.) je dobri duh izmišljen upravo od strane učenika i njihove učiteljice, a koji obitava na obroncima Papuka i Slatine te koji zajedno s vilom Slatinčicom pomaže dobrim ljudima. Oni u svojem druženju uživaju u tradicijskim igrama poput, trke u vrećama, gađanje kozane, potezanje konopca, trke šinama i štulama, bacanje potkove, a obožavaju i „Čovječe ne ljuti se“.

O igrama u kojima uživaju, ali i koje žele otrgnuti od zaborava, upoznali su i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegovog zamjenika Marija Klementa i pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesnu Šerepac, kao i ravnateljicu svoje škole, Božicu Majhen. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button