Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. siječnja 2020.

„200 utrka u nogama“: Upoznajte Pavu Tutenova koji od 2009. godine trči memorijalne utrke pronoseći istinu o Domovinskom ratu

Sa željom da se pronosi istina o Domovinskom ratu i oda počast poginulima, na sasvim poseban način svoj doprinos komemoracijama daju Glasnici istine, maratonci Virovitičko-podravske županije. Prvi među njima je Pavo Tutenov iz Slatine.

– Memorijalna utrka Osijek – Antunovac, održana 5. prosinca 2019. u spomen na poginule branitelje u šumi Rosinjača 1991., bila je moja dvjestota istrčana memorijalna utrka u spomen na događaje iz Domovinskog rata – kaže Tutenov.

Svoju prvu memorijalnu utrku istrčao je Pavo Tutenov 23. lipnja 2009., a bila je posvećena poginulim braniteljima s područja Općine Sopje. Trčao je na poziv prijatelja Ivana Benkovića, koji ga je “uvukao” u memorijalne utrke i općenito “zarazio” trčanjem.

– Te godine maksimalno sam se posvetio treninzima trčanja napustivši svoju najveću ljubav – nogomet. Već 12. rujna iste godine sudjelovao sam na Svjetskom veteranskom prvenstvu u planinskom trčanju u Zagrebu, na kome je sudjelovalo 518 natjecatelja iz 24 države, od Kanade i SAD-a, preko Meksika, Venezuele i brojnih europskih država, do Novog Zelanda – priča maratonac.

Tijekom 10-godišnjeg trčanja sudjelovao je Tutenov u još nekoliko natjecateljskih utrka, među kojima su bila i tri supermaratona Zagreb – Čazma od 61 km. Godine 2018. uspio je završiti Poluironman u mađarskom Kapošvaru, koji se sastojao od 1,9 km plivanja, 90 km bicikliranja po vrlo brdovitoj i zahtjevnoj cesti, te 21,1 km trčanja, a to je pola dionice standardnog Ironmana, jednog od najtežih sportskih natjecanja. Uspio je svladati sve tri discipline za 6,49 sati te zauzeti 121. mjesto od 160 natjecatelja koji su završili natjecanje. Pavo kaže da bi vjerojatno bilo i više natjecateljskih utrka da zbog dugogodišnjeg bavljenja nogometom, načet ozljedama i zbog pet operacija koljena, nije morao smanjiti intenzitet treninga.

– Trčanje, a i način života, posvetio sam organiziranju i trčanju memorijalnih utrka diljem Hrvatske. Prvi memorijalni maraton organizirao sam 2011. uz pomoć Maraton-kluba Hrvatski sokol iz Osijeka i Općine Draž pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja 91.” Osijek – Batina u sjećanje na progonstvo više od 20 tisuća Baranjaca, među kojima sam bio i ja. Nakon četiri godine trčanja s prijateljima iz Osijeka Ivanom Nikolićem i Damirom Černićem, u siječnju 2013. na prijedlog Ivana Nikolića osnovali smo udrugu Glasnici istine – Hrvatski maratonci i postao sam predsjednik udruge, koju su činili maratonci iz Osijeka, Slatine, Našica, Slavonskog Broda i Orahovice.

Nakon dvije godine ta se udruga gasi i osniva se nova Udruga maratonaca VPŽ-a Glasnici istine, koju Tutenov kao predsjednik vodi sada već u drugom četverogodišnjem mandatu. Glasnici istine organizatori su i suorganizatori 15-ak memorijalnih utrka godišnje, a članovi udruge sudjeluju na oko 35 memorijalnih utrka diljem Hrvatske. Posebno su ponosni na memorijalni maraton Čavoglave – Knin u povodu obljetnice VRO Oluja 5. kolovoza, koji organiziraju već pet godina.

– Svaku utrku doživljavao sam emotivno, ali svakako mi je emotivno najteže trčati memorijalni maraton za moju Baranju.

Posljednje tri godine Tutenov sudjeluje i na memorijalnim vožnjama biciklom pa je bio i na 10-dnevnom biciklističkom ultramaratonu Grude – Vukovar u spomen na Blaga Zadru.

– Vjerujem da ću trčati memorijalne utrke dokle me god bude zdravlje služilo, a nastojat ću i dalje inicirati i organizirati memorijalne utrke diljem Hrvatske – kaže Pavo Tutenov. (www.glas-slavonije, Petra Žarković, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button