Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. ožujka 2021.

Virovitičanin, Endi Keresturi, dobitnik je priznanja “za mladog meteorologa” Hrvatskog meteorološkog društva

Virovitičanin, Endi Keresturi, dobitnik je priznanja “za mladog meteorologa” Hrvatskog meteorološkog društva. Endi Keresturi rođen je 1990. u Virovitici. 2008. završava gimnaziju Petra Preradovića u Virovitica te upisuje preddiplomski studij fizike na PMF-u u Zagrebu za vrijeme kojeg prima i stipendiju grada Virovitice.

Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a u prosincu 2014. pri čemu je stekao zvanje magistra fizike-geofizike. Sljedeće godine upisuje poslijediplomski doktorski studij fizike smjer geofizika na istom fakultetu.

U sklopu poslijediplomskog studija, u suradnji s DHMZ-om, ZAMG-om i RC-LACE-om, odlazi na trogodišnji istraživački boravak u ZAMG u Beč. 2018. godine zapošljava se na DHMZ-u gdje trenutno radi kao voditelj odjela za primijenjena istraživanje i modeliranje u sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj. 2021. uspješno brani doktorsku disertaciju po nazivom Initial condition perturbations in a convective scale ensemble prediction system te stječe akademski stupanj doktora znanosti u znanstvenom polju geofizike. Bavi se razvojem i unapređenjem numeričkih prognoza vremena kroz metode naknadne obrade kao i razvojem ansambl prognostičkih sustava. Izabrani je predstavnik DHMZ-a u modulu za kratkoročne ansambl prognoze vremena organizacije EUMETNET.

Dobitnik je nagrade za najbolju studentsku prezentaciju na međunarodnoj konferenciji MetMed6 & MI5 2017. godine u Zagrebu. 2020. godine dobiva priznanje QJRMS-a za jedan od najpreuzimanijih članaka u protekle dvije godine. U svojoj karijeri predstavio je rezultate svojih istraživanja na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima, konferencijama i radionicama. Objavio je i 5 istaknutih znanstvenih radova u CC časopisima od kojih su 4 objavljena u Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society. (www.meteohmd.hr, www.vpz.hr, Fotografija: Facebook)

Share Button