Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. veljače 2022.

U Zokovom Gaju održana tradicionalna manifestacija 16. driapania ili čijanje perja: Slovaci iz Zokovog Gaja marljivo čuvaju svoje narodne običaje

Matica Slovačka Zokov Gaj i ove je godine priredila manifestaciju očuvanja starog narodnog običaja Slovaka u Slavoniji, driapania ili čijanja perja pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Zdenci. Tako su manifestaciji nazočili predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra te načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, a kao gosti nastupili su članovi Matice Slovačke Osijek. Na početku je odana počast preminulom dugogodišnjem predsjedniku Matice Slovačke Zokov Gaj Nikolu Čišu, a potom se obratila nova predsjednica Vesna Kunštek.

  • Dugo sam godina u Matici, ali moram priznati da mi je večeras najveća trema jer posebna je čast biti predsjednik naše Matice i zahvaljujem se svojim kolegicama i kolegama koji su mi dali to povjerenje. Posebno se zahvaljujem načelniku Tomislavu Durmiću na dolasku na našu manifestaciju, a ponajviše što nas uvijek podržava i što nam je uredio ovaj naš dom Matice – rekla je nova predsjednica Kunštek. Načelnik Tomislav Durmić u uvodu svog obraćanja rekao je kako je ova manifestacija postala punoljetna što puno govori i vrijednom i predanom radu Matice
  • Čestitam članovima Matice na njihovom velikom radu, a ujedno čestitam i Vesni Kunštek na izboru na mjesto predsjednice. Nije danas lako preuzeti udrugu i voditi brigu o njoj i zato i nadalje obećavam novoj predsjednici i Matici punu podršku, za svaku pomoć smo na raspolaganju. Posebno sam sretan što smo uspjeli ispuniti svoje obećanje i uredili ovaj prekrasan dom Matice gdje danas članovi u jednom ugodnom i uređenom prostoru mogu pokazati koliko vrijedni i važni kako za ovo mjesto tako i za našu općinu – rekao je načelnik Durmić.

Predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra tradicionalno se nazočnima obratio na slovačkom jeziku te izrazio zadovoljstvo uređenim prostorom koji sada Matica u Zokovom Gaju ima.

  • Lijepo je doći ovdje u Zokov Gaj gdje je dana uređen i ugodan prostor što je ova mala matica svojim radom i zaslužila i zato se od srca zahvaljujem općini Zdenci na ovoj lijepoj gesti. Hvala Vesni Kunštek koja je danas u ovo teško vrijeme pristala biti predsjednicom ove Matice i iako ju čeka veliki posao znam da će uspjeti. Uvijek sam rado dolazio ovdje u Zokov Gaj i moram se prisjetiti danas nažalost pokojnog Nikole Čiša koji je bio veliki čovjek i ovu Maticu doveo na razinu na kojoj je sad – rekao je Vavra.

Prigodne programe potom su priredili domaćini Matica Slovačka Zokov Gaj uz prikaz narodnog običaja driapania ili čijanja perja te Matica Slovačka Osijek. Ovoj manifestaciji uz Općinu Zdenci i Savez Slovaka pomogli su još Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka Našice, Osječka pivovara i njen direktor Ivan Komak. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

Share Button