Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. ožujka 2022.

Virovitičko-podravska županija posjeduje dva nova specijalistička tima za spašavanje iz ruševina u kojem je 14 vatrogasca uz dva potražna psa

Vatrogasci Virovitičko-podravske županije su u studenom 2021. započeli s novom vrstom obuke, dosad nikad izvršenom, a ista se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela nastave spašavanja s visina i dubina 1. stupanj, te spašavanje iz ruševina. Potaknuti potresima i nesrećama koje su se događale u 2019. i 2020. godini, Zapovjedništvo VZ Virovitičko- podravske županije odlukom je pokrenulo osnivanje ovih timova. Obuku je uspješno završilo 14 vatrogasaca te su isti sada imenovani u specijalističke timove za spašavanje iz ruševina Virovitičko-podravske županije zajedno s dva službena vatrogasna psa.

Obuka je uspješno okončana prema francuskom modelu spašavanja iz ruševina. Svi polaznici su tijekom cijele obuke radili različite metode izvlačenja zatrpanih osoba ispod ruševina te njihovo zbrinjavanje do dolaska medicinskog tima, koji bi dalje preuzeo brigu o unesrećenima. Prikaz pretraživanja u ruševinama demonstrirali su i vodili instruktori  iz Primorsko-goranske županije sa svojim potražnim psima zajedno s domaćim K-9 timovima. Na kraju posljednjeg dana obuke polaznike je posjetila županijska zapovjednica, koja se uvjerila u stručnost i osposobljenost vatrogasaca. Korak koji sada slijedi jest opremanje vatrogasnog vozila i vatrogasaca opremom za spašavanje iz ruševina. (www.vz-vpz.hr)

Share Button