Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. svibnja 2022.

Otvoreni “Proljetni zvuci Jana Vlašimskog”: Hrvatski sabor kulture Češkoj besedi Virovitica dodijelio srebrne diplome za 20 godina rada

U organizaciji Češke besede Virovitica od 20. svibnja do 4. lipnja održavaju se jubilarni 20. Međunarodni festival kulture „Proljetni zvuci Jana Vlašimskog”. Tim povodom, u Češkom domu u Virovitici upriličeno svečano otvaranje festivala, a čast da ga otvori pripala je izaslaniku Hrvatskog sabora kulture, predsjedniku KUD Virovitica Matiji Gosleru.

Pozdravnu riječ nazočnim članovima Češke besede Virovitica, predstavnicima nacionalnih manjina VPŽ, Matice umirovljenika VPŽ i drugim gostima, uputila je predsjednica Češke besede Virovitica Jasna Berger koja je tom prigodom istaknula zadovoljstvo što se nakon dvije godine pod pandemijom, ova svečanost konačno može održati u normalnim okolnostima.

  • Sretni smo što se jubilarni 20. Zvuci održavaju u sretnijem ozračju, a to nam je omogućilo da našim građanima i drugim gostima pripremimo uistinu bogat program. Od video projekcija prigodnih sadržaja vezanih uz jubileje, raznih radionica vezanih uz pjesmu i ples, umjetničkih kolonija, izložbi, okruglih stolova, glazbeno-scenskih programa i koncerata. Zadnja dva dana rezervirana su za prigodni program i koncert pa će se tako u srijedu, 1. lipnja s početkom u 19,00 sati, u Centru za kulturu Virovitica održati glazbeno-scenski program. U sklopu toga nastupit će Češka beseda Virovitica, Gradska glazba Virovitica, HPD Rodoljub, Glazbena škola Jan Vlašimsky te će se održati i svečana dodjela zahvalnica. U subotu, 4. lipnja, s početkom u 19,00 sati, u Češkom domu Virovitica koncertom klasične glazbe čeških skladatelja, glazbenika iz Češke republike i Republike Hrvatske koji izvode djela čeških skladatelja završit će jubilarno 20. izdanje Proljetnih zvukova Jana Vlašimskog – rekla je o bogatom programu povodom 20. obljetnice Jasna Berger.

Nakon toga uslijedio je koncert kojeg su pjesmom i plesom ispunili Puhački orkestar, Pjevački zbor i Plesna grupa Češke besede te profesor Perica Mihaljević koji je za tu prigodu na klaviru odsvirao skladbe hrvatskog skladatelja češkog porijekla Ive Lhotka – Kalinskog.

Ovu svečanost uveličalo je i značajno priznanje Hrvatskog sabora kulture koji je Češkoj besedi Virovitica, predsjednici Jasni Berger, te članovima Rudolfu Halupi, Perici Mihaljeviću i Vjenceslavu Heroutu dodijelio srebrnu diplomu za 20 godina uspješnog rada na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Diplome je dodijelio izaslanik Hrvatskog sabora kulture Matija Gosler.  (www.icv.hr, Fotografije: Bruno Sokele)

Share Button