Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. svibnja 2022.

Europska komisija predložila iznimnu mjeru – poljoprivrednicima do 15.000 eura potpore

Odabrani poljoprivrednici te mala i srednja poduzeća mogli bi dobiti do 15.000 eura, odnosno 100.000 eura pomoći zbog sve većih troškova gnojiva, stočne hrane i goriva, objavila je Europska komisija.

Europska komisija predložila je danas iznimnu mjeru koju financira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) kako bi se državama članicama omogućilo plaćanje jednokratnog paušalnog iznosa poljoprivrednicima i poljoprivredno-prehrambenim poduzećima pogođenim značajnim povećanjem ulaznih troškova.

Prema prijedlozima, poljoprivrednici u EU-u koji se bore s većim troškovima gnojiva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, također bi mogli dobiti izravne potpore od država članica. Poljoprivrednici bi mogli dobiti do 15.000 eura, a povezanim malim tvrtkama pomoć do 100.000 eura mogla bi stići izravno iz sredstava EU-a za ruralni razvoj.

Takva povećanja cijena, posebice energenata, gnojiva i stočne hrane, narušavaju poljoprivredni sektor i ruralne zajednice, što dovodi do problema s likvidnošću i novčanim tokovima poljoprivrednika i malih ruralnih poduzeća aktivnih u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda, stoji u objavi EK.

Kako navode, izravnim rješavanjem ovih izazova novčanog toka, potpora će se pozabaviti poremećajima na tržištu i tako pridonijeti globalnoj sigurnosti hrane.

·       Poljoprivrednici, uz potporu Zajedničke poljoprivredne politike, nastavljaju neumorno dokazivati ​​svoju vrijednost proizvodnjom hrane u teškim okolnostima. Nakon pandemije Covid-19, sada su jako pogođeni posljedicama ruske invazije na Ukrajinu – izjavio je povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski. Kako kaže, nekima je opstanak na kocki.

·       Ovom mjerom, posljednjom u nizu u sklopu ZPP-a, mi ih podržavamo kako bi mogli nastaviti proizvoditi hranu koja je potrebna svijetu, brinuti se za svoju zemlju i za svoje obitelji – poručio je.

Nakon što je usvoje suzakonodavci, ova mjera omogućit će državama članicama da odluče koristiti raspoloživa sredstva do 5 posto njihova proračuna EPFRR-a za godine 2021. – 2022. za izravnu potporu dohotku poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima aktivnim u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda.

To predstavlja potencijalni proračun od 1,4 milijarde eura u EU. Od država članica traži se da ovu potporu usmjere na korisnike koji su najviše pogođeni trenutačnom krizom i koji se bave kružnim gospodarstvom, upravljanjem hranjivim tvarima, učinkovitom upotrebom resursa ili ekološkim i klimatskim metodama proizvodnje.

Komisija također pojačava praćenje glavnih poljoprivrednih tržišta pogođenih ratom. Nakon odluke objavljene danas, države članice morat će obavijestiti Komisiju o svojoj mjesečnoj razini zaliha žitarica, uljarica, riže i certificiranog sjemena ovih proizvoda koje drže relevantni proizvođači, veletrgovci i operateri.

Europska komisija je također pokrenula namjensku nadzornu ploču koja predstavlja ažurirane, detaljne statistike o cijenama, proizvodnji i trgovini mljevenom pšenicom, kukuruzom, ječmom, repicom, suncokretovim uljem i sojinim zrnom na razini EU i na globalnoj razini. To tržišnim subjektima pruža pravovremenu i točnu sliku dostupnosti osnovnih proizvoda za hranu i hranu za životinje. (www.agroclub.com, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button