Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. srpnja 2022.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine razvija novu elektroničku uslugu ePlanovi editor koja će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije


Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine razvija novu elektroničku uslugu ePlanovi editor koja će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije. Ministarstvo razvija novu elektroničku uslugu koja će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije. Riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

Modul će omogućiti znatno bržu i jednostavniju izradu planova, jer će stručnim izrađivačima u ePlanovi Editoru biti na raspolaganju sve službene podloge, kao što su digitalne ortofoto karte, slojevi iz Registra prostornih jedinica (granice županija, gradova, općina i naselja, te adrese), uvijek ažurni digitalni katastarski plan, drugi važeći prostorni planovi, kao i svi dostupni podaci iz registara i evidencija javnopravnih tijela, čime će se izbjeći dugotrajno prikupljanje i obrada podloga i ulaznih podataka.

Cijeli sustav već je testiran na području Primorsko-goranske županije, odnosno Grada Crikvenice kojima su prostorni plan županije, prostorni plan uređenja grada i dva urbanistička plana uređenja „prevedeni“ iz stare u novu generaciju kako bi se provjerilo samo tehničko rješenje Editora, ali i prijedlozi podzakonskih propisa kojima se uređuje pitanje izrade prostornih planova.

Editor će biti povezan s modulom ePlanovi, komplemetarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, čime će se osigurati sljednost i zakonitost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

Osim standardizacije sadržaja prostornih planova i procedure izrade i donošenja, krajnji cilj razvoja oba spomenuta sustava je lakše „čitanje“ prostornih planova uz pomoć alata koji prikazuje grafiku i pripadajuće odredbe iz prostornih planova od značaja za bilo koju odabranu lokaciju. Time će se investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju u Hrvatskoj vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja poput: što se smije (ili ne smije) graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i sl., a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu Informacijskog sustava prostornog uređenja.
Kako sve navedeno podrazumijeva promjenu načina rada stručnih izrađivača i nositelja izrade prostornih planova, kao i korištenje novih računalnih alata, potrebno je sve buduće korisnike educirati za rad s njima. U tu svrhu osmišljen je sustav predavanja i radionica na kojima će se obrađivati teme kao što su: osnove geoinformacijskih sustava, upoznavanje s koncepcijom ISPU-a i pojedinim modulima, uz izvođenje praktičnih vježbe na računalima za neke skupine korisnika, kako bi se osposobili za pravilan rad. Predavanja i radionice će se održavati na više mjesta u Hrvatskoj tijekom 2022. i 2023. godine.

Razvoj elektroničke usluge financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“ čija vrijednost iznosi više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine gotovo 112 milijuna kuna. (mpgi.hr)

Share Button