Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. srpnja 2022.

Dodatno rasterećenje građana: Premijer Andrej Plenković najavio snižavanje PDV-a na toplinsku energiju sa 13 na 5 posto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je prilikom posjeta tvornici BAT (British American Tobacco) pozdravio posljednja ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna u toj kompaniji, najavivši pritom da će Vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

  • “Vladi je stalo do toga da se zadrže radna mjesta, kojih je sve više. Trenutno oko 1500 zaposlenih predstavlja dodatnu vrijednost kako za Istru tako i za ostala područja gdje djeluje ova kompanija u Hrvatskoj”, istaknuo je premijer Plenković.

Najavio je kako je Vlada u sklopu zakonskog paketa koji se mijenja zbog uvođenja eura u Hrvatskoj odlučila u kontekstu izazova poput poskupljenja energenata i energetske krize napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja.

  • “Ministarstvo financija u dogovoru s ministarstvom gospodarstva pustit će u javno savjetovanje izmjene zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a koje sada na 13 posto, na stopu od pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica. Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako vjeruje da će Hrvatski sabor kada se ponovno sastane vrlo brzo usvojiti ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Kako se danas čulo, BAT nastavlja s investicijama, povećanjem proizvodnje i izvoza te zapošljavanjem u Hrvatskoj, a kompanija sve više investira u postizanje ugljične neutralnosti tvornica u Kanfanaru i Virovitici.

Naime, nakon ukupne investicije od 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za glo Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, kao i 10 milijuna kuna investicije u logistički centar u Rijeci za nove kategorije proizvoda, BAT je u Pitomači otvorio i regionalni logistički distributivni centar. U tom će se centru zaprimati duhan iz čak 26 različitih zemalja i bit će središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu. (hina, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button